Джаз музикантът Боби Вълчев участва в благотворителен концерт в Епископската базилика в подкрепа на ансамбъла за ударни инструменти на НУМТИ „Добрин Петков“

Джаз музикантът Боби Вълчев взе участие в благотворителен концерт в Епископската базилика на Филипопол снощи в подкрепа на ансамбъла за ударни инструменти “ПРЕСТО” към Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“. Живеещият в Дубай изпълнител, участвал в събития за кралските семейства на Емирствата и излизал с имена като Том Джонс, Лайнъл Ричи, Стинг и Earth, застана зад каузата за закупуване на нови музикални инструменти. В момента младите таланти свирят с инструменти в недобро състояние, а техният преподавател Пенчо Пенчев се опитва със собствени средства да поднови и ремонтира инструментите.

Учениците от ансамбъла имат желание да свирят джаз и да се развиват в тази сфера, но за целта им е нужен вибрафон. Към момента те разполагат с подобен инструмент от 1975 година, е в състояние, невъзможно за ремонтиране. Пазарната цена на този музикален инструмент е около 10 000 лева. Ансамбълът има нужда и от ремонт на залата за репетиции.

“ПРЕСТО” е една от камерните формации на НУМТИ “Добрин Петков” и е носител на редица международни награди. През 2022 година ръководителят на ансамбъла Пенчо Пенчев е удостоен с приза “Кристална лира” за педагогическата си работа.

Освен Боби Вълчев и “ПРЕСТО”, на сцената в базиликата се качаха и момичетата от хор „Детска китка”.

„Младите музиканти от ансамбъл „Престо” са невероятно талантливи. Ние, като хора, имаме склонността да помагаме на много и различни каузи, но сякаш понякога забравяме да окажем помощ именно на талантливите деца. Затова приех тази кауза много лично и се надявам, че ще успеем“, сподели Боби Вълчев преди концерта.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.