Артистична инициатива с участието на МГ разкрива връзките между математика и изкуство

 

С изложба и работилници на две места в Пловдив започва проектът “Математическата сърцевина на изкуството”, който е част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Партньори по проекта са Математическата гимназия и арт пространство „Отсреща“, като идеята е да бъдат провокирани младите хора.

Първата тема е фрактали – концепция, привлекателна както за хората на точните науки, така и за артистичните натури. Авторът – пловдивчанинът Христо Петров, насочва вниманието на публиката към структурата на изображенията, а съпътстващите работилници и разговори по забавен начин разкриват математическите модели, които стоят зад тях.

“Фракталите още от 18. век предизвикват интереса на много учени, но поради огромния изчислителен труд, необходим за илюстрирането на повечето от тях, както и някои парадокси, които пораждат, са били до голяма степен неясни. Оттам идва и названието “чудовища”, с който се заиграхме в проекта. Днес, с наличието на съвременната техника, те са детайлно изследвани и придобиват голямо значение в света на компютърните технологии”, казва Христо и пояснява, че природата около нас е до голяма степен фрактална. Съвсем прост пример е  броколито – всяка негова малка съставна част има формата на цялото.

Христо споделя, че черпи вдъхновение от света на математиката, който също е мистериозен и необясним, подобно на този на изкуството. Обича да цитира и великия писател-фантаст Артър Кларк , че всяка достатъчно напреднала технология не се различава по нищо от магията.

Откриването на изложбата “Математически чудовища” е на 11 май в „Отсреща“, а на 28 май ще я видят и учениците на Математическата гимназия, чийто възпитаник е и Христо.

Следващите изложби по проекта са посветени на шаблоните, мозайките и клетъчните автомати.