Във връзка с въведеното извънредно положение част от дейностите за повишаване квалификацията на педагогическите специалисти по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” минават онлайн. Това се казва на сайта на проекта “Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти”.

В условията на извънредно положение е допустимо без ограничение да се провежда неприсъствената форма на обученията, които завършват с присъждане на от 1 до 3 квалификационни кредита. Планирането на присъствената форма следва да се извърши при стриктно спазване на ограниченията, въведени от Националният оперативен щаб за координиране на мерките срещу COVID-19.

Що се отнася до участието в процедури за придобиване на професионално-квалификационни степени, включително провеждане на подготвителни курсове за придобиване на пета и четвърта ПКС, част от дейностите също могат да са онлайн.

Относно изпълнението на квалификационни дейности по национални, регионални и институционални програми и планове се допуска възможност за провеждане на обучения в дистанционна форма, както следва:

Обучения, провеждани от организации за повишаване квалификацията по програми, одобрени от МОН с частично присъствена форма на обучение, също се разрешават. Може да се удължи периодът на провеждане на обученията, като часовете, предвидени в неприсъствена форма, се провеждат в електронна и дистанционна, а присъственат следва да бъде проведена след прекратяване на извънредното положение.

Квалификациите за придобиване на ПКС, водени от висшите училища, се осъществяват според Наредбата за държавните изисквания за дистанционна форма на обучение във ВУЗ.

Педагогическите специалисти, участвали в обученията, ще получат удостоверения, с които се присъждат квалификационни кредити.

В дистанционна форма могат да се провеждат всички обучения, за които не се присъждат кредити.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.