Центърът за специална образователна подкрепа обменя опит за нови подходи в професионалното обучение на младежи с увреждания

Прилагане на интердисциплинарен подход при обучението на ученици със СОП от професионални паралелки започнаха преподаватели от Центъра за специална образователна подкрепа в Пловдив. Те разработват адаптирани практически задачи, съобразени с индивидуалните учебни програми, съчетавайки знания и умения по изобразително изкуство, музика, география, литература и дори математика.

Специалисти от екипа на ЦСОП осъществиха мобилност по проект „Професионално обучение на ученици със СОП“ (2020-1-BG01-KA102-078700) по програма „Еразъм+“. Проектът се реализира съвместно с италианската асоциация „Луче“ с президент Лучия Велева, а целта е повишаване на професионалната квалификация на участниците в сферата на озеленяването и цветарството. Пловдивските педагози обмениха опит с представители на организации на национално и регионално ниво, с експерти от НПО, чиято дейност е свързана с подобряване на качеството на живот на хората с увреждания. Участниците в проекта опознали богатата флора в района на второто по големина езеро в Италия – Лаго Маджоре. Един от най-запомнящите се дни бил в ботаническата градина на Изола Мадре – най-големия остров в Боромейския архипелаг, както и край самото езеро. Събраните от цял свят растителни видове вдъхновило експертите за бъдещи дейности и практически уроци с учениците.

„Електронните ресурси все повече навлизат и в обучението по цветарство и озеленяване. Колегите от Европа, а вече и ние, залагаме на повече часове практика в реална среда и по този начин развиваме трудови умения – децата се научават да работят в екип и да разпределят отговорностите си при поставена задача. Във все повече дейности въвличаме и родителите“, обяснява директорът на Центъра Веселка Бакиш.

От началото на учебната година възпитаниците на ЦСОП – Пловдив участват в поредица от интересни практически занимания, организирани по проекта. Младите цветари от професионалната паралелка, които имат необходимите начални знания и опит, засадили разнообразни видове стайни растения. Сега те красят класните им стаи, а учениците продължават да се грижат за тях.

„Изключително интересно им беше да засаждат луковички на познатите им цветя – лале, зюмбюл, минзухар. Родителите подкрепят интерактивните занимания – изпращат снимки на красиви есенни листа и букети, които са събрали при разходка навън. Очакваме децата да се върнат в класните стаи, за да продължи работата по проекта. Квалификацията в Италия ни вдъхнови да търсим път към всяко дете, като развиваме неговата чувствителност към грижа и опазване на зеленото богатство – от класната стая, цветната градина в двора, до цялата планета“, обобщава Веселка Бакиш.

Центърът планира следващ проект в Италия – за квалификация на педагозите от паралелката по готварство.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.