Центърът за специална образователна подкрепа обменя опит за нови подходи в професионалното обучение на младежи с увреждания

Прилагане на интердисциплинарен подход при обучението на ученици със СОП от професионални паралелки започнаха преподаватели от Центъра за специална образователна подкрепа в Пловдив. Те разработват адаптирани практически задачи, съобразени с индивидуалните учебни програми, съчетавайки знания и умения по изобразително изкуство, музика, география, литература и дори математика.

Специалисти от екипа на ЦСОП осъществиха мобилност по проект „Професионално обучение на ученици със СОП“ (2020-1-BG01-KA102-078700) по програма „Еразъм+“. Проектът се реализира съвместно с италианската асоциация „Луче“ с президент Лучия Велева, а целта е повишаване на професионалната квалификация на участниците в сферата на озеленяването и цветарството. Пловдивските педагози обмениха опит с представители на организации на национално и регионално ниво, с експерти от НПО, чиято дейност е свързана с подобряване на качеството на живот на хората с увреждания. Участниците в проекта опознали богатата флора в района на второто по големина езеро в Италия – Лаго Маджоре. Един от най-запомнящите се дни бил в ботаническата градина на Изола Мадре – най-големия остров в Боромейския архипелаг, както и край самото езеро. Събраните от цял свят растителни видове вдъхновило експертите за бъдещи дейности и практически уроци с учениците.

„Електронните ресурси все повече навлизат и в обучението по цветарство и озеленяване. Колегите от Европа, а вече и ние, залагаме на повече часове практика в реална среда и по този начин развиваме трудови умения – децата се научават да работят в екип и да разпределят отговорностите си при поставена задача. Във все повече дейности въвличаме и родителите“, обяснява директорът на Центъра Веселка Бакиш.

От началото на учебната година възпитаниците на ЦСОП – Пловдив участват в поредица от интересни практически занимания, организирани по проекта. Младите цветари от професионалната паралелка, които имат необходимите начални знания и опит, засадили разнообразни видове стайни растения. Сега те красят класните им стаи, а учениците продължават да се грижат за тях.

„Изключително интересно им беше да засаждат луковички на познатите им цветя – лале, зюмбюл, минзухар. Родителите подкрепят интерактивните занимания – изпращат снимки на красиви есенни листа и букети, които са събрали при разходка навън. Очакваме децата да се върнат в класните стаи, за да продължи работата по проекта. Квалификацията в Италия ни вдъхнови да търсим път към всяко дете, като развиваме неговата чувствителност към грижа и опазване на зеленото богатство – от класната стая, цветната градина в двора, до цялата планета“, обобщава Веселка Бакиш.

Центърът планира следващ проект в Италия – за квалификация на педагозите от паралелката по готварство.