Ромина Беневенти рисува с децата от „Валентина“ в рамките на инициативата „Младият Пловдив твори“, удиви се на дървото на добрините

Как от правоъгълник и няколко триъгълника можем да направим куче. Магията да превръщат геометричните фигури в различни животни научиха децата от група „Пипи“ на детска градина „Валентина“ при среща с италианската художничка Ромина Беневенти. Инициативата под мотото „Младият Пловдив твори“ се реализира съвместно с издателство „Жанет 45“. Гостуванетои на Ромина съвсем не е случайно,  тъй като децата познават творчеството й от любимата на всички книжка “Питанки”. Автор на стихотворенията в нея са на Петя Кокудева, а Ромина е работила върху илюстрациите. Проблеми да се разбират едни други липсвата, тъй като италианката говори свободно български.

Ромина живее в малко градче в област Тоскана в къща с девет котки, които са нейни помощници. Нейна страст са езиците и рисуването. Това я събира с Петя и заедно дават живот  на „Лулу“ – книжка със стихчета за деца, „Малки същества“ и „Питанки“, изпълнена с въпросите на малкото момченце Питанка, в което са се превъплътили писател и художник.

Всяко дете направи своя интерпретация на героя Лупи от книжката “Лупо и Тумба”. Удивена от самата себе си, Ромина се справи успешно с 26-те деца в групата, като се налагаше да отговаря едновременно на няколко въпроса, с които хлапетата я атакуваха.

Художничката и нейните приятели от издателство “Жанет 45″останаха очаровани  творенията на малките таланти, които могат да се видят във всяко кътче на детската градина. Най-голямо впечатление направи дървото на добрините.

„Идеята да похвалим децата за всичко хубаво, което са направили, е чудесна, тъй като всички винаги отчитаме лошото, а доброто бързо го подминаваме“, сподели художничката.

Следващата инициатива в ДГ “Валентина“ е концерт под надслов “Доброто ще спаси света!“. Децата заедно с композитора Хайгашот Агасян, ще изпълнят най-популярните му  песни за доброто.