Ние, организациите, членуващи в Коалиция за медийна грамотност в образованието, изразяваме силна тревога от поредната истерия сред българските семейства, породена от слухове и фалшиви новини. През последните месеци в социалните мрежи се разпространяват измислени факти за Стратегията за детето, целящи да обезсмислят всички препоръки за защита на благосъстоянието, здравето и достойнството на детето. Създаденото напрежение почива на свободни твърдения, циркулиращи в интернет пространството, които не присъстват в самата Стратегия.

Отчитаме липсата на достатъчно информация за стратегията, която позволи “експерти” от социалните мрежи да изземат функциите на официалните институции. Но тази вълна от спекулации, слухове и страхове, разпространявани в социалните мрежи, показа за пореден път, че медийната грамотност в българското общество отсъства и са необходими бързи и сериозни мерки от въвеждането й в образователната система.

Затова се обръщаме към Министерството на образованието да изпълни ангажимента си за въвеждане на медийна грамотност от началото до края на учебния процес, като създаде възможност за развитие на критическо мислене и анализ на информацията сред българските граждани.

Обръщаме се и към българските родители да използват конкретния случай като покажат добър пример на децата си. Важно е да ги научим да се информират от надеждни и разнообразни източници, да анализират информацията и да разграничават факт от мнение, преди да вземат позиция, за да не станат жертва на манипулации.

“Уча в Пловдив” е член на Коалицията.