Младежки център Пловдив става 11-ят в Европа със знак за качество. Сертификатът ще бъде връчен официално на церемония на 22 май

Младежкият работник да влезе в класификатора на професиите. Тази идея и конкретните стъпки за нейното реализиране представи днес пред министъра на образованието Красимир Вълчев образователният съветник в Младежки център-Пловдив Мария Ангелова. Визитата на Вълчев в града под тепетата започна рано сутринта, а за „Добро утро” облечени в народни носии певци и танцьори от СУ „Любен Каравелов” го изненадаха с „Овчар свири”.

Основната дейност на младежкия работник ще бъде да подкрепя младите хора и да им съдейства за реализация на проекти. В момента се разписват изискванията, като един от критериите ще бъде желаещите да упражняват професията да имат висше хуманитарно образование. В Закона за младежта и спорта е записано, че младежки работник може да е всеки, преминал специализирано обучение за работа с младежи. Към момента единствено в Софийския университет може да се придобие квалификация за неформално образование.

„Младежките работници в четирите Младежки центъра в Пловдив, Стара Загора, Добрич и Враца са единствените, обучени по методология на Съвета на Европа и първите, които са част от определена структура. Това, към което се стремим, е професията да бъде припозната, да се установят определени изисквания и те да бъдат приложими към всички, които искат да я упражняват. Ние сме новаторите и се надяваме да послужим като добър пример за центровете, които предстои да бъдат изградени в други градове на страната. Целта е да бъде написан национален стандарт”, поясни Мария Ангелова.

Министърът похвали Община Пловдив в лицето на зам.-кмета по спорт и младежки дейности Георги Титюков, че е дофинансирала проекта по норвежкия фонд с милион и половина, колкото са средствата от донора, и центърът е снабден с най-модерната спортна база.

„Имаме сравнително малко политики за младежите между 16 и 29 години. Центровете за подкрепа на личностното развитие развиват интереси по дейности, насочени основно към децата до 15 години. Благодарение на средствата от ЕС успяваме да допълним микса от дейности и политики, както и с допълнително финансиране от държавния бюджет. Надявам се, че проектът с Младежките центрове ще бъде повод  да развиваме интегрирани услуги – дейности по интереси, образователна медиация, спорт. Имаме положителен сигнал от страна на донорите, така че ще дофинансираме дейността на вече създадените центрове”, каза министър Вълчев.

Директорът на центъра Димитрия Тодорова се похвали, че на 22 май официално ще получат знак за качество. Миналата година експертна комисия от Съвета на Европа е оценила работата на Младежки център-Пловдив и той става 11-ят в Европа и вторият в страната със знак за качество. Което е прецедент, тъй като всяка държава е удостоявана само с един сертификат. Министърът обеща да изпрати някой от своите заместници на церемонията по връчване на сертификата.