Матурите след абитуриентските, ако зрелостниците не решат промяна на датите за баловете

DSCF8632-620x310

Държавните зрелостни изпити и Националното външно оценяване догодина ще се проведат в края на май. Това съобщи днес министърът на образованието и науката Меглена Кунева, позовавайки се на графика за учебната 2016/2017, качен за обсъждане на сайта на министерството.

На 26 май ще се проведат матурата и националното външно оценяване по български език и литература, а матурата и изпитът по математика за седмокласниците ще са на 29 май.

Това означава, че зрелостниците първо ще ходят на абитуриентска вечер, а след това на зрелостни изпити, ако не решат да променят датите на баловете. Което най-вероятно ще се случи, тъй като младежите по традиция си организират продължение на купона зад граница или по морските курорти.

В графика са посочени и ваканциите за догодина. Есенната ще е от  29 октомври до 2 ноември, коледната – от 24 декември до 8 януари, зимната – от 8 февруари до 12 февруари и пролетната – от 1 април до 9 април. За дванадесетокласните пролетната ваканция ще е до 3 април.

Началото на лятната ваканция съвпада с края на втория срок, който е различен за различните образователни степени. За децата от 1 до 4 клас срокът приключва на 31 май, за тези от 5 до 8 – на 15 юни, като осмокласниците с интензивно изучаване на чужд език ще са на училище до 30 юни. На 30 юни започва и ваканцията на учениците от 9 и 11 клас. 12-красниците приключват годината на 19 май.