Априлската ще се съчетае с почивните дни по Великден и Гергьовден, ще има една извънредна от 18 до 21 март, решиха днес на Отрасловия съвет в образованието

Пролетната ваканция да се измести, като в края на март учениците да имат още една извънредна, но кратка почивка.

За това се разбраха МОН, синдикатите и работодателските организации в образованието на днешния Отраслов съвет.

Насрочената по график ваканция е от 3 до 11 април.  Според новото решение това време обаче става учебно. Ще има обаче малка пролетна ваканция от 18 до 21 март. А по-голямата ще бъде изтеглена от 29 април до 9 май. И в двата варианта  неучебните дни са общо 5.

Промяната се налага по няколко причини. Мотивът, от една страна е огромната натовареност на учениците при редуването на  присъствено и обучение от разстояние в електронна среда. От друга страна – нагласата за по-добра подготовка на учениците от 7. и 12. клас чрез редуване на концентрирано учене и ваканция.

С новия график се търси вариант да се съчетаят почивните дни с Великденските и майските празници,  но без да има разкъсване на учебния процес.

Отрасловият съвет е с нагласата да не се затварят повече училищата заради пандемията. Становището му е и да се положат всички усилия за  нормално провеждане на националните външни оценявания в 4., 7., 10 клас и матурите на зрелостниците.

Очаква се заповед на министър Красимир Вълчев.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.