Снимки- Никол Тапалилова, 11 клас, СУ „Цар Симеон Велики“.

Седмокласничката от СУ „Цар Симеон Велики“ е с рекордно висок резултат на двата изпита и сред 28-те ученици с най-добри постижения в страната

 

„Не разчитайте единствено на уроци, ако внимавате повече в час не е толкова трудно“, казва седмокласничката от СУ „Цар Симеон Велики“, която е с рекордно висок резултат на двата изпита по български език и литература и по математика. Ивета Ташева успя да постигне 199,5 точки от максимални 200 на националното външно оценяване в 7. Клас. Успехът е най-високият за област Пловдив. Ивета е сред 28-те ученици с най добри постижения в цялата страна измежду явили се 62 877 седмокласници.

Тя е носител на грамоти от престижни конкурси по български и математика, печелила е призови места от състезанието “Свети Иван Рилски”. Освен постиженията си по двата предмета, тя развива и творческите си умения – свири на йоника и рисува.

На въпрос какво коства подобен успех, Ивета казва: „Дядо ми беше много добър математик и още от малка ми даваше ми трудни задачи. На тези, с които не успявах да се справя, ми обясняваше как да си изградя система, по която да стигна до отговора. Когато някоя ми се струва буквално нерешима, се сещам за неговите съвети и ги прилагам. Всъщност, любовта ми към тази наука се породи благодарение на него“, казва 14-годишното момиче.

Благодарна е на преподавателя си по математика в училището Динка Хаджиева и на учителя, на когото е разчитала за допълнителната подготовка за НВО, особено за втория модул. А за блестящото си представяне по български – на учителя Мария Тапалилова.

„Всеки месец ходех на два-три пробни теста по български и по математика. Това ми помогна да овладея притеснението. Въпросът не е да разчиташ само на частните на уроци, а да си концентриран и да не се разсейваш в училище. Майка ми и баща ми също страшно много ми помогнаха при подготовката“, казва Ивета, чието първо желание е „Графичен дизайн“ в Математическата гимназия.