От понеделник и учениците от Калояново се връщат присъствено в клас без тест

Само 5 са положителните проби при направени общо 26 000 теста на деца от начален етап през изминалата седмица. Това показват данните на Регионалното управление на образованието.

Вече са пристигнали и са разпределени количествата за тестванията през следващата седмица в Пловдив и областта. По данни на МОН доставките в цялата страна ще са достатъчни до 3 декември.

От понеделник всички ученици в Калояново се връщат присъствено в класните стаи без тестване, тъй като заболеваемостта там е паднала под 250 на 100 000.

Това е втората община в областта, която възстановява изцяло нормалните учебни занятия, след като от 25 ноември в клас са и всички ученици от Кричим.

Отново от идния понеделник на ротационен принцип ще се обучават учениците в Асеновград, Стамболийски и община „Марица“, каза началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Кръстанова. Там заболеваемостта вече е в зоната между 250 и 500 на 100 000. Присъствено и онлайн ще се въртят паралелките от прогимназия и гимназия, а начален етап учи в клас при условие за двукратно тестване за коронавирус.

По този начин в момента е организиран учебният процес и в общините Карлово, Куклен, Перущица, Първомай, Съединение и Хисаря.

В зоната с над 750 заболели на 100 000  на 4-дневна база остават 7 общини в Пловдивска област. Пловдив вече приближава границата, която би позволила да се премине към ротация на класовете от прогимназията и гимназията. Към момента заболеваемостта е 522 на 100 000.

За по-големите ученици от понеделник е позволено връщане само в частните училища, ако директорите или родителите поемат разноските за тестването. Останалите също могат да върнат и паралелки от 5. до 12. клас, но само при условие, че половината деца имат зелен сертификат.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.