Сдружение “BG Бъди активен” с отворена покана за „Най-активния ден“ към детски и учебни заведения

За осма поредна година детски и учебни заведения имат възможност да се включат в Европейския ден на спорта в училище. В последния петък на септември (30 септември) в десетки държави ще се проведе една от най-масовите кампании, целяща повишаване на нивото на физическа активност у децата.

Всички български учебни заведения – детски градини и училища, които желаят да се присъединят към тазгодишното издание, могат да се регистрират в сайта на сдружение “BG Бъди активен”, координатор за България.  Първите 100 училища, които заявят участие, ще получат допълнителни материали, които ще улеснят организацията на събитието им.

Тази година специалната тема е Спорт #БезОтпадъци. Чрез забавни динамични занимания децата ще научат повече за това кой отпадък в кой контейнер трябва да отиде и защо като допълващ елемент към заниманията с физическата активност. Игрите, посветени на опазването на околната среда, са с фокус върху намаляване на отпадъците и тяхното разделно събиране и рециклиране. Посланието #БезОтпадъци е в контекст на програмата на  _Място България, а през тази година добрият пример от дългосрочното ангажиране на учебните заведения от страна на сдружението с темата за опазване на средата, ще бъде част от ръководството, предназначено за училищата от Европа, които ще участват в деня. Празникът на движението и спорта в училище се осъществява в над 40 държави.

Главната цел на Европейския ден на спорта в училище е да се даде възможност на децата да опитат нови активни занимания и спортове, за да намерят това, което да им доставя удоволствие и им помага да растат здрави и силни. За целта много училища организират демонстрации или състезания. Често гости на празника са професионални спортисти, треньори и известни личности. Събитието е пример за обединяване на различни организации, институции, доброволци и училища в името на популяризиране на ползите от физическата активност и здравословния начин на живот. Всяко училище само избира  и организира конкретните занимания за децата, спортовете, които ще бъдат представени, както и партньорите за осъществяване на събитието.

Сдружението е осигурило награди за училищата, които покажат най-голяма ангажираност в кампанията.