Воденият от Община Пловдив процес за дигитализация на учебния процес в училищата впечатли с визия за развитие на образованието

 IMG_20160224_140230-620x465

Заместник-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов е сред финалистите на международна класация за иновативна политика, която тази година ще раздаде отличия на официална церемония във Виена. Програмата за дигитализация на учебния процес чрез въвеждане на платформите G-suite for Education и Microsoft Office 365 впечатлиха журито и отличиха кандидатурата сред повече от 500 апликации от цяла Европа.

Наградите са инициатива на базирания във Виена Институт за иновации в политиката. Инициативата е в рамките на континента с цел да се поощряват и отличават добрите политически практики. Наградите „Иновации в политиката“ ще бъдат обявени след гласуване на над 1000 европейски граждани, избрани на случен принцип, в девет категории: Качество на живот, Свобода, Просперитет, Работни места, Екология, Култура, Демократичност, Човешки права и Общност.

„С наградите „Иновации в политиката“ ние идентифицираме иновативни политически проекти в цяла Европа и ги представяме на широката общественост, така че те да могат да послужат за вдъхновение. Нашата инициатива е общоевропейска и тези награди са признателност към политиците, които мислят иновативно и постигат реални резултати във водените от тях политики”, коментират от организационния комитет.

През 2016 година Община Пловдив започна въвеждане на облачни технологии от последно поколение с цел повишаване на качеството на образованието и премахването на хартията от училищата. Плановете са до 2019 година всички 54 общински училища да са започнали дигитализиране на учебните си процеси. До момента 19 училища са се възползвали от програмата.

„Основното предимство е, че ученето всъщност може да бъде по-интересно за децата и на съвременно технологично ниво. С подкрепата на кмета Иван Тотев и Общинския съвет през последните години стартирахме редица образователни програми като Монтесори педагогика в детските градини, Иновативни училища. Тази номинация е висока оценка за екипа на Община Пловдив“, каза Стефан Стоянов.

Платформите са безплатни и целят трайна дигитализация на всички учебни процеси в училищата. Позволяват неограничен брой потребителски профили за директори, учители, студенти, родители и административен персонал. Всички необходими документи са достъпни от всяко място и по всяко време. След време тези технологии до голяма степен ще заместят хартиените носители в училищата. Община Пловдив организира и финансира обучението на училищните екипи за използване на тези платформи в Център за творческо обучение. Преди няколко месеца младият екип на организацията откри център за трансфер на технологии в Пловдив, за да подпомогне работата по дигитализация на училищата.

Церемонията по награждаване на победителите в престижните награди ще се проведе на 6 декември в официалната зала на кметството на община Виена.