Видео със запис на авторското стихотворение „Единна България” на децата от ОбУ „Йордан Йовков” спечели рамкирани репродукции с портрети на Ботев, Левски и Вазов

Заветите на хан Кубрат донесоха национална награда на третокласници от ОбУ „Йордан Йовков”. Учениците на класния ръководител Иванка Аргирова се включили в конкурса на фондация „Въздигане”, чиято мисия е да съхранява българския дух и култура. Водени от темата на състезанието „Как е приложим заветът на хан Кубрат днес”, в допълнителните занимания по интереси децата заедно пробвали да съчинят стихотворение. Творческия процес, естествено, ръководела класната, а на финала всички решили, че най-подходящо ще бъде да го озаглавят „Единна България”.

За да са максимално оригинални и да впечатлят журито, Аргирова подбрала петимата най-добри рецитатори, облякла ги в народни носии и направила видео. Ангел, Антоанета, Кадер, Лендита и Митко се редуват по време на емоционалното изпълнение. Така пловдивските ученици се оказали сред класовете победители, които получили като награда комплект рамкирани репродукции с портретите на Ботев, Левски и Вазов.

Ето и тяхното стихотворение:

 

ЕДИННА БЪЛГАРИЯ

За учение и игри

аз готов  съм от зори.

Ето моите верни, весели другари,

дето в трудности, в беди

никой не ще ни победи!

Обич и единство, разум и мечти,

могат да ни направят по-силни, по-добри.

Още от далечни времена кан Кубрат ни завеща:

Живейте заедно! Бъдете силни!

Една стрела убива, но е крехка и чуплива.

Много нужна и сега е сплотеността,

във училище и у дома.

Стига вече със агресия

и със множество кавги,

че животът е по-слънчев, по-прекрасен,

когато сме единни и добри!

Обичайте се братя и сестри!

Поощрителна награда – книгата „Създателите”, получиха третокласници от няколко пловдивски училища: СУ „Пейо Яворов”, СУ „Братя Миладинови”, НУ „П.Р.Славейков”, ОУ „Стоян Михайловски”, СУ „Ч. Храбър”, както сопотското НУ „Неделя Петкова” и ОУ „Пенчо Славейков” – Белащица.

Една от големите награди на конкурса – репродукция на картината „Заветът на хан Кубрат”, бе присъдена на ОУ „Отец Паисий” – Стамболийски.