Съболезнователни телеграми по повод смъртта на директора пристигат от посолства и почетни консулства. Поклонението е в събота от 11 часа на Централни гробища

22264667_1248139281957641_1807388362_n

„Духът ви се отправи към Вечността. Името ви ще остане завинаги помнено не само от Руската гимназия. Вашият подпис промени историята на поколения. Мир и светлина на съзнанието ви!” Това написаха учениците от 10 „и” клас по повод смъртта на дългогодишния директор на ЕГ „Иван Вазов”. Цялата гимназия скърби. В централното фоайе, при входа на първия етаж, е поставен портретът на Марияна Димитрова, около който е пълно с рози и хризантеми, както и книга за съболезнования. Тя си отиде от този свят след продължителна битка с рака на 3 октомври.

„Нека любовта и уважението, което учениците и колегите изпитваха към нея огрява спомена”, написаха учители в книгата. Учениците се покланят пред силата и борбеността на своя директор и обещават да пазят авторитета на гимназията. Сегашните 12-класници са последният випуск, на който Марияна Димитрова е преподавала. Зрелостниците са изявили желание да присъстват на поклонението, което ще бъде на 7 октомври – събота, от 11 часа в храма на Централни гробища.

Десетки телеграми по повод смъртта на директора на елитната гимназия са пристигнали от посолства и почетни консулства, както и от МОН. Съболезнователни адреси валят от институции, родители и бивши ученици.

Димитрова застава начело на училището през 1993 година, когато е само 32-годишна. Училището в онзи момент не е толкова привлекателно, защото няма желаещи да учат руски език. Тя и екипът й проявяват далновидност – по най-бързия начин реформират гимназията, залагайки на пет западни езика, плюс руски.