Млади изследователи от УХТ изследват антиоксидантното действие на листа от черница и червена боровинка. Био баница с тученица и кюфтета от киноа сервираха студенти в Нощта на учените

UHT_laboratoria

Каква е хранителната стойност и биологично активните вещества на сладководните водорасли и как те се изменят в процеса на кулинарна обработка проучва докторантът от Университета по хранителни технологии Ивайло Минчев. Младият инженер се е заел да изучава как се съхраняват свойствата им и тяхното приложението в храненето. Сладководните водорасли са с висока стойност на хранителни протеини, не съдържат мазнини и притежават макро и микроелементи, полезни за организма. Имат слабо изразен вкус и могат да се вложат в кремове, теста, като допълват здравословната диета, обяснява докторантът. В момента  той изследва измененията на хранителната добавка в процеса на кулинарна обработка с цел най-пълно съхраняване на свойствата й. Отглеждането на водорасли е икономически рентабилно. Те могат да се влагат в храни под формата на паста или изсушени на прах, обясни Минчев по време на демонстрациите, организирани от висшето училища в Нощта на учените.

Екип млади учени от университета са фокусирали вниманието си пък върху екстракти от билки – самардала, левурда, тученица. Гл. ас. д-р Мария Димова изследва антиоксидантната активност на плодове и листа от черница. Очакванията са установените биологично активни компоненти да влияят благоприятно върху дeйнocттa нa cъpдeчнo-cъдoвaтa cиcтeмa, при профилактика на възпaлитeлни процеси и в борбата срещу paĸа. Биологично активните компоненти на червената боровинка и горските плодове са обект на изследване на гл. ас. Драгомира Бухалова.

За 11-та поредна година преподаватели, докторанти и студенти от Университета по хранителни технологии представиха своята дейност пред гости в Европейската нощ на учените.

Презентации за здравословно хранене и проучвания на студенти и преподаватели върху храненето на различни възрастови групи, менюта за деца, викторини и работилници за молекулярна кухня и млад изследовател събраха любопитни да надникнат в тайните на науката..

Специални гости  бяха децата от дом „Мария Луиза“, които се запознаха с апаратурата в лабораторията по неорганична химия в учебното заведение. Гл. ас. Радка Вранчева демонстрира пред тях как се прави анализ на твърдостта на питейната вода и разказа за опити, с които се занимават тя и колегите й. Малчуганите имаха възможността да наблюдават под микроскоп дрожди за производство на хляб и вино преди да се вложат в хранителни продукти, както и да се запознаят със структурата на различни храни. Ас. Хафизе Фидан въведе желаещите в тайните на микробиологията.

Проф. Тана Сапунджиева запозна присъстващите на събитието с изискванията на здравословното хранене, а проучванията върху храненето на деца, ученици, студенти и възрастни предизвикаха оживени дискусии. Презентацията на гл.ас. Ивелина Василева за здравословните храни включи деца, студенти и възрастни във викторина и анкета за оценка на храненето.

Истински кулинарни шедьоври бяха приготвили студентите от катедра „Хранене и туризъм“, прилагайки резултати от научните изследвания на своите преподаватели, под ръководството на ас. шеф Станко Станков. Представени бяха иновативни здравословни храни, съчетали традиционната българска кухня и характерни за региона суровини с молекулярната кулинария и  фюжън кюзин, както и навлезлите на пазара ни чия, амарант, киноа. Сред най-предпочитаните бяха био баници с тученица и водорасли, десерти с тиква и лимец, кюфтета от киноа, десерти с чия. Присъстващите можеха да приготвят „хайвер” от различни плодови и зеленчукови сокове – тиква, червено цвекло, малина, мента.

Специални гости на форума бяха бизнесмени от Италия, водени от Джузепе Аккардо, който вече 15 години е партньор на Университета по хранителни технологии и съдейства български студенти да провеждат своя стаж на Апенините. Гостите останаха впечатлени от традиционното ашуре и „плодовите спагети” от молекулярната кухня, както и от „желираните алкохолни и безалкохолни коктейли”.

Европейската нощ на учените се осъществява в рамките на проект FRESH (Find Research  Everywhere and Share).