Децата до 14 години ще пътуват безплатно в градския транспорт. Мярката влиза в сила от 1 февруари 2024 г. Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на брифинг в Министерския съвет днес, след като правителството прие промени в нормативната уредба, която регламентира субсидиите и компенсациите в обществения транспорт.

Децата до 7 години ще продължат да пътуват безплатно по междуселищния автомобилен транспорт, а от 7 до 14 години ще ползват 50% намаление по междуселищния автомобилен транспорт, допълни той.

Проблемът е, че тази мярка, която и досега съществуваше, не се спазва от превозвачите. Най-вероятно причината за това е заниженият контрол от страна на държавните органи.

С приетите от правителството промени от държавния бюджет ще се осигурява 50% от намалението от редовната цена на картите за пенсионери и учащи за градския транспорт и междуселищните автобусни линии. Досега намаленията бяха между 20 и 30% в зависимост от категорията и вида на пътуване.

“Призоваваме общините да разработят актуализации на техните наредби и тарифи и да публикуват промените за обществено обсъждане в максимално кратък срок”, апелира министър Гвоздейков.

Той обясни, че хората, които са си купили годишни карти при сегашните условия, ще имат право да ги преиздадат по условията на по-изгодния за тях режим, който влиза в сила от 1 февруари 2024 г.

Друга важна промяна е, че държавата вече ще субсидира три вместо две дневни транспортни връзки между селищата в слабо населените планински и гранични райони.

Близо 330 млн. са отпуснатите от държавния бюджет средства за обществения транспорт през 2024 г., заяви Георги Гвоздейков. От тях 141.4 млн. лв. са за карти с намаления в обществения транспорт, а 188 млн. лв. са за субсидиране на градския и междуселищния автомобилен транспорт.