Стоил Гърдев вече десет години чете приказки и реди пъзели в детска градина " 8 март"

Край на феминизацията – двама мъже оглавяват детски градини, 34-годишният Стоил е единственият педагог в забавачка

Стоил Гърдев вече десет години разказва приказки и реди пъзели в "8 март"
Стоил Гърдев вече десет години разказва приказки и реди пъзели в “8 март”

 

Деляна ЛУКОВА

В началото хлапетата често бъркали и вместо „господине” се обръщали към него с дежурното „госпожо”. Други пък питали: „Татко, може ли да отида до тоалетната?” Еднакво голям любимец, както на момчетата, така и на момичета. Талисманът на ЦДГ „8 март”, макар че само той не празнува в Деня на майката. Името му е Стоил Гърдев и засега е единстваният представител на силния пол в града на тепетата, който се е осмелил да избере женската професия учител в детска градина. 34-годишният чаровник с къдрава коса до раменете прилича повече на рокпевец, отколкото на човек, който по цял ден чете приказки и реди пъзели с хлапетата.

„Аз се оказах единственият от моя випуск в университета, който започна да работи по специалността си.  Бяхме няколко момчета, но останалите не завършиха”, казва Стоил и бърза да добави, че в никакъв случай не съжалява за избора си. Вече има десет години стаж зад гърба си, но продължава да е също толкова спокоен и усмихнат, както в началото. Противно на масовото схващане, че работата с деца изтощава, Стоил твърди,че се чувства чудесно сред кукли, конструктори и книжки за оцветяване. За да има ред и дисциплина в групата, е наложил правила, които всички спазват. Не дели децата на момчета и момичета, еднакво принципен е към всички.

„Всичко е позволено, но само докато играем. После всеки заема отреденото му място и нямам никакви проблеми с дисциплината, без да се налага да съм прекалено строг”, обяснява тактиката си преподавателят. Категорично е против докато децата са в градината да играят игри в интернет или да гледат анимации по телевизията. Затова, когато приключат с учебните занимания, започва да им чете. Залага най-вече на българските народни приказки. Или носи от вкъщи енциклопедии.

„Поуката в приказките е много по-ценна, отколкото да анимациите, които са пълни с насилие. Не мога да не призная обаче, че харесвам поредицата за Дора изследователката, тъй като е изключително поучителна и има познавателни елементи”, разсъждава Стоил.

За да е в крак с времето, сваля песни от интернет, които децата разучават. За Деня на християнското семейство направили съвременна адаптация на приказката за дядо и ряпа и родителите останали възхитени. Сега Стоил и хлапетата трескаво подготвят коледното тържество и рисуват поздравителни картички.

За десет години практика 34-годишният педагог не можа да се сети за неприятен инцидент, но пък признава, че се чувства истински щастлив, когато чуе искреното: „Господине, много ви обичам” от децата.

В този ред на мисли изобщо не е изненадващо, че чул признанието „Обичам те” от своя колежка. Не от „8 март”, а от ЦДГ „Деница”. Срещнали се случайно на едно парти и искрата пламнала. След което минали под венчило.

Втората професия на Стоил са народните танци. Започнал уж на шега в свободното си време, за да релаксира. Но така се вглъбил, че сега изучава даже костюмите на отделните фолклорни области. Може да танцува поне 50 хора, а с ансамбъл „Войводинци” е печелил призове от национални и международни конкурси.

Директорите талисмани

На още две мъжки присъствия се радва системата на детските градини в Пловдив.  Директорът на ЦДГ „Здравец” Стоян Даскалов започнал кариерата си също в „8 март”, където и до днес тъгуват за него. Завършил предучилищна педагогика и здравен мениджмънт, вече 14 години е отдаден на професията детски учител. Преди четири години издържал конкурс и сега оглавява една от забавачките в „Южен”. Колегата му Стоил Семерджиев  пък е начело на ЦДГ „Мая”, прочута с чаровните си малки мажоретки. Тръгнал като учител в „Незабравка”, минал през поста зам.-директор, а сега ръководи безпроблемно стопроцентовия женски екип

Директорът на "Мая" Стоил Семерджиев (вляво) с колеги и деца от район "Южен"
Директорът на “Мая” Стоил Семерджиев (вляво) с колеги и деца от район “Южен”