Димитър Чакъров получава сертификата за дебютен пробив в областта на компютърните науки от президента Румен Радев.

Бившият зрелостник Радослав Димитров, който вече е студент в Оксфорд, и 12-класникът Димитър Чакъров бяха удостоени с грамота за обществена значимост на разработката и сертификат за дебютен пробив в областта на компютърните науки

Димитър Чакъров получава сертификата за дебютен пробив в областта на компютърните науки от президента Румен Радев.

Две престижни отличия от президентската инициатива Награда „Джон Атанасов” бяха присъдени на млади учени от Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов”. Церемонията се състоя снощи в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Държавният глава Румен Радев открои обществената значимост на разработките на младите български изследователи в областта на компютърните науки, много от тях подкрепени с патенти. Докторът по компютърни науки от Харвард Свилен Кънев е носителят на Голямата награда “Джон Атанасов” за 2019 година.

Президентът връчи грамоти “Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели”. Носител на отличието е бившият зрелостник на МГ Радослав Димитров, който вече е първокурсник в Оксфорд. Той е носител на златен медал на Националната олимпиада по информатика, първо място на Националния пролетен турнир по информатика и първо място на Националния летен турнир по информатика. Носител е на златен медал от Международната олимпиада по информатика в Баку и на 5 златни медала от Жаутиковска олимпиада, Откритата Московска олимпиада и състезанията Innopolis Open, Romanian Masters of Informatics, както и от Международния  есенен турнир по информатика в Шумен. Преподавател с най-голям принос за успехите му е Бистра Танева – главен учител по информатика в МГ „Акад. К. Попов“, която също присъства на церемонията снощи. А наградата получи бащата на Радослав.

Със сертификат за дебютен пробив в областта на компютърните технологии бе отличен  Димитър Чакъров. 12-класникът от Математическата гимназия това лято сътвори истински прецедент – класира се в топ 5 на най-добрите участници в Лятната изследователска школа, организирана от Центъра за върхови постижения в образованието и Масачузетския технологичен институт (MIT). За първи път в историята на българското участие наш млад изследовател попада сред най-добрите. Участвал е на няколко международни научни конференции, има грамота за отлично представяне от Конференция на УчиМИ БАН 2019 и награда за интердисциплинарен проект на Съвместния център по обучение, симулация и анализ към БАН.

Президентът поздрави всички, допринесли за това престижната награда да се развива с времето, и напомни, че този месец отбелязваме 80-та годишнина от първия в света прототип на цифров компютър, създаден от българина Джон Атанасов с безспорно влияние върху образованието, науката, технологиите и съвременния живот.

Отличените, сред които и преподавателят от МГ Бистра Танева (вляво на президента).