Бъдете въоръжени със знания, за да се предпазвате от опасностите, не посягайте към дрогата, обърна се към 7-класници от ОУ „Княз Александър I” говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова

640_04a42d794255428672e50e6d11d0cadf

Скриването на дневник също може да бъде престъпление, преследвано от закона. За това предупреди днес ученици от ОУ „Княз Александър I” говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Прокурорът от Върховна касационна прокуратура представи пред 7-класниците своята професия, опасностите в мрежата и вредата от наркотиците в рамките на образователната програма „Заедно в Час по етика и право”. В беседата участваха 60 деца. Инициативата е на Апелативна прокуратура-Пловдив и се осъществява съвместно с Регионалното управление по образование. През настоящата учебна година прокурори ще влязат в часа на класа в 6 училища – СУ „Найден Геров”, СУ „Хр.Г.Данов”, СУ „П. Хилендарски”, ОУ „Княз Александър”, ОУ „Ал. Константинов” и Училището за деца с увреден слух.

„Работата на прокурора ми е била интересна, още когато бях на вашата възраст. Това, което виждате по филмите, се случва и в България. Екшънът е същият. Вие сте дигитално поколение – всеки има компютър, таблет, лаптоп, смарт телефон. Общувате в социалните мрежи, но не си давате сметка колко опасности крие това. Не по-малко страшни са наркотиците. Вярвайте ми, преценявайте контактите си и не посягайте към дрогата”, обърна се към децата Румяна Арнаудова. На въпрос знаят ли от колко години нагоре подлежат на наказателна отговорност, децата в хор дадоха правилен отговор 14. Тогава последва уточнението, че ако им хрумне да си поиграят с дневника, това се счита за укриване на официален документ и подлежат на наказателна отговорност

Окръжният прокурор Румен Попов уточни, че ролята на прокурора не е само да събира доказателства, за да осъди някого, а и да защити пострадалите. Той също не прескочи темата за наркотиците и прикани децата преди да решат да посегнат, да помислят какво страдание ще причини това не само на тях самите, но и на родителите и близките им.

Как се крадат акаунти за електронна поща разкри Димитър Беличев от Окръжна прокуратура. Той предупреди 7-класниците да бъдат внимателни и предпазливи каква информация и снимки качват за себе си в социалните мрежи, да не се „тагват” и да не отбелязват любимите места, които посещават, тъй като по този начин улесняват непознатите с нечисти намерения, добрали се до профила им.

На въпрос дали пазаруват в интернет, децата масово вдигнаха ръка, след което бяха предупредени, че ако някой открадне уникалния код на паролата от дебитната или кредитната им карта, може да извърши плащане от тяхно име.

„Подлагайте на съмнение всяко нещо, което виждате в интернет. Ако получите заплаха, веднага информирайте родителите си или уведомете полицията”, препоръча Беличев.