Оркестър „Тракийска младост” на СУ „Любен Каравелов” изпълни на живо „Празнична сюита”, деца, учители и родители се включиха в инициативата „Розите на България”

1000 ученици извиха хоро в двора на СУ „Пейо Яворов”

„Да живее България!”, скандираха 200 ученици от СУ „Любен Каравелов”, облечени в народни носии, а хайдутите от комитет „Родолюбие” произведоха изстрели със старинни пушки и пищови. Точно в 13.30 часа деца и ученици се хванаха на тракийско право хоро в двора на училището и станаха част от мащабната инициатива „Розите на България”.

Над 120 български неделни училища и клубове в чужбина отбелязват днес Деня на Светите братя Кирил и Методий с традиционно българско хоро. Към събитието на МОН се присъединиха българи от 25 държави и близо 1000 училища, детски градини и читалища у нас. Проявата е организирана съвместно с българските общности зад граница, а идеята е обединение в името на съхраняването и разпространението на българския език и култура по света.

Под ръководството на хореографа Гергана Генчева ученици, учители и родители от училище „Любен Каравелов”, в което се изучава фолклор от 1. до 12 клас, оформиха 11 кръга за право хоро. Специално композираната за случая „Празнична сюита” от Стефан Мутафчиев бе изпълнена от оркестър „Тракийска младост” с диригенти Мария и Георги Найденови. За колорита на празника допринесоха членовете на комитет „Родолюбие”, които пристигнаха в четнически униформи.

Директорът на училището Саша Щерева, пременена в пиринска носия, развя родния трибагреник и поведе хорото.

„Трябва да има повече такива каузи, които ни обединяват. В тези дни, когато честваме 142-годишнината на Априлското въстание, когато си спомняме за „пиянството на един народ”, трябва да сме заедно. Дойдохме тук, за да замирише на барут и пролет и да вдъхнем национално самочувствие на децата”, заяви председателят на „Родолюбие” Веселин Петков. Сред членовете на комитета са и родителите на 7-класничката Магдалена Николова, която пее, танцува и свири на гайда. Сестра й Амелия наесен ще бъде наесен в 1. клас, а майката и бащата изобщо не се колебаят, че тя също ще учи в училището, което възпитава в любов към род и родина.

Още едно пловдивско училище се присъедини към инициативата. 1000 ученици от СУ „Пейо Яворов” се уловиха на хоро в двора, начело с 12-класника Вълко Зидаров, който е танцьор в ансембъл “Войводинци”.

Децата от ЧОУ “Бъдеще” също извиха хоро и станаха част от “Розите на България”.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.