ЕГ „Пловдив“ е партньор по европейски проект „Идентичност и свързаност“ по програма „Еразъм +“ №2019-1-UK-01-КА-229-061374, чиято цел е да подпомогне политиките при употребата на интернет в образованието. Ученици от гимназията започват проучване за ползата от социалните медии в училищния живот в рамките на проекта.

Темата, по която ще работят младежите от партньорски училища във Великобритания, Финландия, Гърция, Италия и България, е „Ползите и опасностите, свързани с употребата на социалните медии“. Целите на проекта са подкрепа на училищните политики във връзка с употребата на интернет и, в частност, социалните медии, осигуряване на допълнителни обучителни материали за час на класа и часовете по гражданско образование , а заедно с това и осъществяване на културен обмен. Италианските ученици ще правят проучване за роботиката и изкуствения интелект, финландските ще анализират изключително актуалната тема за фалшивите новини, а гръцките – опасностите, които крие глобалната мрежа. Видовете социални медии и тяхната употреба ще бъдат представени от участниците от Великобритания.

За първата мобилност, която ще се проведе във Великобритания между 8. и 14. март, са одобрени четирима пловдивски десетокласници – Максим Тодоров,  Димитър Делов, Симона Чакова и Вили Василева. Тяхната основна задача в момента е да съставят въпроси за анкетата, която ще проучи мнението на съучениците им относно ползата от социалните медии в класната стая, в извънучилищния живот, в младежки инициативи и събития, ще търсят доводи в подкрепа на употребата на дигиталните медии в процеса на образование. Нововъведенията в медийната среда променят нашето разбиране за грамотност и изискват друг тип навици и начини за взаимодействие със света около нас, коментират актуалността на проблема 10-класниците. Те ще бъдат настанени в английски семейства, ще влизат в класните стаи на партньорското училище и ще участват в уъркшопове, на които ще представят своята работа по поставената тема. Така ще имат възможност да направят сравнение на политиките в съответната държава относно приложението на дигиталните технологии в образованието, които след това да споделят с учителите и учениците на ЕГ „Пловдив“.

Продължителността на проекта е две години и участие в него ще вземат общо шестнадесет ученици на възраст 15-17 години, разпределени в четири групи от по четирима младежи, придружавани от учител и координатор на проекта.

„Учениците ще работят в сътрудничество със свои връстници от цяла Европа, ще обменят информация в платформата еTwinning, ще изнасят презентации за съществуващите в тяхната страна практики и ще разпространяват наученото, когато се върнат в училище. Резултатите от проекта ще бъдат публични и има реален шанс да доведат до промяна на училищните политики за използване на социалните медии“, поясни координаторът на проекта Албена Тончева.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.