Ученици от ПГЕЕ надделяха над отбора на ПУ във викторина под мотото „Европейският съюз и аз“

Гимназисти и студенти премериха знания за ЕС във викторина под мотото „Европейският съюз и аз“. Организатор на събитието бе Ученическият парламент към Професионална гимназия по електротехника и електроника, а гост – студенти от факултета по икономически и социални науки към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и от клуба на политолога.

В състезанието взеха участие ученици от клуб „Европа и ние“ и студенти, а в ролята на жури бяха университетският преподавател д-р Станислав Станев – и Дауд Ел Абдула – председател на клуба на политолога.

В първи кръг състезателите търсиха отговори на въпроси за историята на Европейския съюз, показаха познания за институциите му и разкриха визията си за бъдещето на общността. Представителите и на двата отбора демонстрираха завидни знания, както и спортсменско поведение във всеки един от етапите. За втория учениците от ПГЕЕ бяха изработили специални електрически бутони със светлинна индикация, които отборите трябваше да натискат, когато искат да отговорят първи. В трети кръг се състоя разгорещена дискусия между състезателите и журито относно вижданията на участниците относно бъдещето на Западните Балкани, и по-конкретно на Македония, откриването на нови възобновяеми източници на енергия и как те биха повлияли на икономиката на Съюза, както и перспективите за развитие на отделните страни членки на общността.

След оспорвана надпревара журито единодушно гласува отборът на учениците единодушно да бъде класиран на първо място. Директорът на ПГЕЕ инж. Камелия Стоянова връчи грамоти на всички участници за достойното си представяне.