Младите таланти от ЕГ „Пловдив” показаха своя поглед към Освобождението в 11-та си поредна изява

Няколко гилзи, реплика на кремъклия и парче зебло събра в снимка за фотоизложба по повод Националния празник 9-класникът Симеон Пеев. Работата му, чийто сюжет връща зрителя към събитията от Освободителната война, е направена в експерименталното фотостудио на ЕГ „Пловдив” без каквато и да е компютърна обработка. Завидните му усет и умения осигуриха достойно мястото на фотографията в изложбения плакат. Във връзка със 140-годишнината от Освобождението фотоклубът на елитното училище организира 11-та си поредна изява.

Въпреки крехката възраст на авторите, като в класическо произведение на изкуството те успяват недвусмислено да покажат отношението си по темата. Голяма част от изложените фотоси, с емоционалния си заряд и символика, са достойни за плакати на обществени събития. Изложбата бе разделена условно на три части, като първата бе под заглавие „Тематичен плакат”.

Противоречивото тълкуване от някои наши съвременници на историческите събитията и отношенията ни с Русия довело до групирането и на останалите фотоси.

Втората част, представяща тържествуването и приповдигнатото настроение от Свободата обединява снимки на народно веселие под трикольора и възстановки на исторически моменти. Техен автор е Дамяна Михайлова от 10е клас. Нейните фотографии контрастират на третата част, в която от фотоса на Здравко Ковачев от 8б клас – паметника си в подножието на Хълма на Освободителите, Левски като че ли отново вика „Народе!!!”.

Вече шеста година учениците от Английската гимназия имат възможността да изразяват творческите си търсения и естетически потребности чрез рисуването със светлина под ръководството на Николай Аджеларов. Фотоклубът е по проект „Твоят час”.

„И като величествена катедрала, строена столетия и продължаваща да се достроява, така и вие винаги надграждайте постигнатото!”,пожела на младите творци директорът Николай Радев.