240 от учителите в Пловдивско са работещи пенсионери, съобщават от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Регионалната статистика е сходна с данните на МОН, според които 9,38% от педагозите са пенсионери или в пенсионна възраст. При учителите в детски градини процентът стига до 15.

На челно място е София-град с 876 учители в пенсионна възраст и 1613 работещи пенсионери. Втори в тази класация е област Варна, а на трето място е регион Стара Загора.

Общо всички учители и директори в България са 95 574.

При директорите на училища ситуацията е още по-драматична – близо 20% са на ръководните постове след възрастта за пенсиониране. 155 са директорите в страната в пенсионна възраст, 299 – работещите пенсионери.

„В момента се провеждат конкурси за директори, от които е видно, че кандидатите намаляват, което е трайна тенденция. От обявените 276 училища в 33 интересът е нулев, а в останалите кандидатстват общо 415 учители, като това прави средно 1,5 за 1 място. Скандално е участието на представители на Обществения съвет без никакъв ценз или педагогическо образование, което е обидно към бъдещите лидери на образователни институции“, коментира лидерът на синдиката Юлиян Петров.

Според 90,1% от участниците в националното изследване на Синдикат „Образование“ връщането на изискването за защита на концепция за стратегическо управление на институцията за период от три години (според чл. 8, ал.21 т.3, от Наредба 16) е грешка.

„Увеличението на възнагражденията на учители и директори не успяват да събудят интереса у младите, поради нарасналите задължения към педагогическите специалисти, обвиненията на много институции и родители. Докато учителят не получи инструментите за дисциплина в клас и свобода в работа, младите няма да се задържат в системата“, добавя Петров.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.