Петер Спасов вече е второкурсник в Университета на Йена, а миналата година е обявен за отличник на випуска

 

Възпитаникът на ЕГ „Иван Вазов” Петер Спасов стана първият в историята българин, който влезе в националния отбор на Германия по спортни танци. Многократният шампион и вицешампион на България в различните възрастови групи и участник в десетки световни и европейски първенства от 18 май тази година се състезава под немски флаг и с нова партньорка – Марлен Хайлман. След близо двегодишно отсъствие от дансинга след раздялата с румънската си партньорка Ралука-Елена Попа, 22-годишният бивш кадър на КСТ “Алекс” (Пд) възобнови състезателната си кариера. Официалният дебют на новосформирания дует бе на 15 септември в Дрезден на шампионата на провинция Саксония по стандартни танци, където състезателите на клуб “Рот-Вайс” (Лайпциг) спечелиха сребърните медали. Месец и половина по-късно, на 2 ноември, на първенството на Германия в Берлин възпитаниците на треньора Фред Йоргенс достигнаха до полуфинал в конкуренцията на 62 двойки от 16 немски провинции.

Само преди ден Петер Спасов и Марлен Хайлман получиха официална покана да станат част от бундестима по стандартни танци и повиквателни за първите два лагер-сбора на националния отбор през 2020 г. Този уикенд живеещият от 2 години в Лайпциг пловдивчанин и новата му партньорка ще вземат участие в откритото първенство на Австрия във Виена.

В момента Петер Спасов е студент втори курс в Университета на Йена, а миналата година бе обявен за отличник на випуска. Това не му пречи да работи и като преподавател в “Йоргенс Танцшуле”. Още повече, че има опит в обучението на румънски деца и младежи в танцовата академия в Брашов.