63 000 ученици са се включили в седемте издания на проекта „Народните будители и аз“, дадоха старт на осмото

IMG_9424

Викторина в мола ще проверява знанията на пловдивчани за народните будители. На 1 ноември, когато почитаме тяхното дело, от 17 до 19 часа на партера на мол „Марково тепе“ ученици от пловдивските училища ще представят свои презентации на тема „Народните будители и аз“. След това младежите ще изпитат посетителите на търговския център за имена, дати и събития, оставили светла диря в българската история. За всички, които отговорят правилно, са осигурени книги за награда. В нетрадиционната проява ще се включи и Военният духовият оркестър със съдействието на

Инициативата е част от проекта „Народните будители и аз“, реализиран от трите пловдивски Ротари клуба и Зонта кллуб, който тази година ще бъде под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Стартът на осмотото издание на училищното състезание, подкрепено от МОН и Националното сдружение на общините бе даден снощи в Дома на културата„Борис Христов“. За седемте години от провеждането си тое обхванало над 63 000 ученици. Държавният глава не успя да присъства на официалната церемония, която даде начало на поредната година от реализация на проекта, но изпрати поздравителен адрес към организаторите.

IMG_9439

„Проектът е урок по българщина и не трябва да прекъсва, а да привлича все повече и повече училища от цялата страна“, каза двигателят на инициативата и бивш зам.-министър на образованието доц. Кирчо Атанасов.

В приветствието си лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева зададе риторичния въпрос кои са днешните будители и призова на 1 ноември да почетем всички български учители, на които се дължи отличната подготовка на учениците в състезанието.

Председателят на Общинския съвет Савина Петкова се върна назад в годините на своето детство и разказа за най-яркия си спомен – кабинета по история и другарката Пиргова, която изписвала открай докрай черната дъска с текстове за будителите и закачала техни снимки.

„Независимо какъв урок имахме и върху какъв материал ни изпитваше, накрая непременно завършвахме с будителите“, припомни Савина Петкова и пожела успех на осмото издание на проекта.

Според регламента състезанието ще се проведе в две възрастови групи – 5-7 и 8-11 клас. В срок до 28 ноември всяка паралелка, която желае да се включи в проекта, избира за свой патрон бележит българин – народен будител, различен от този, с който се представял в предишни години. Първоначалната надпревара ще е в училищата между класовете, заявили участие. Вътреучилищните състезания ще се провеждат от 1 февруари до 9 март 2018 година. Победителите ще се състезават с първенците в съответния район или община.  Финалният трети етап е през юни. Първенците ще бъдат наградени с посещение на знакови патриотични места в България.