Европейската шампионка Виктория Радева се върна отново в класната си стая в СУ “Никола Вапцаров”, изигра по една партия с първокласник и учители по математика и физическо

Посребрена икона на Св. Мина получи шахматистката от кметицата на „Северен“, купа с лика на Вапцаров – от училището

С бурни аплодисменти, плакати „Вапцаров ражда шампиони“ и „Вики=победа“ бе посрещната днес в родното училище Виктория Радева. Една от петте състезателки в националния отбор по шахмат за жени, която спечели историческа европейска титла за България, се върна отново в класната стая. Въпреки натоварения си график, тя откликна на поканата да гостува в седмицата на патрона на СУ ”Никола Вапцаров”, където е учила до 7 клас. За да разкаже за трънливия път на славата, да благодари на учителите си и да окуражи учениците да бъдат амбициозни и да следват мечтите си.

Златното момиче отчупи от питката, с която я посрещнаха на входа, и се върна в годините назад, за да си спомни за първия си учител Анелия Йорданова и да целуне ръка на класната си от прогимназията Ирина Гинева. Тя за пореден път изказа признанието си към тях, за това, че са я подкрепяли и окуражавали, след което се обърна към учениците, изпълнили училищното фоайе: „На човек ту трябва добро семейство и добри учители, за да е успешен. Учете много!“. Шампионката получи днес и най-ценната награда, по думите й – купа с лика на Вапцаров с гравиран надпис “Гросмайстор”.

 

Да прегърне Виктория дойде и бившият директор на училището Елена Александрова. Съпричастна към празника бе и Венцислава Любенова – кмет на район „Северен“. Тя поднесе на шампионката посребрена икона на Св. Мина  с пожелание светецът да бди над нея и огромен букет.

След като близо половин час раздава автографи и позира за снимки, Вики призова най-смелите да изиграят партия шах с нея. Първи се отзова първокласникът Стефан Георгиев, след което се престрашиха преподаватели по математика и физическо възпитание.

За голямото междучасие звънецът би с хита на „Queen“ – “We Are the Champions”.

Едва на 19 години Виктория Радева стана осмата българка с гросмайсторско звание. Тя има зад гърба си множество титли: 2 шампионски титли за жени, 11 титли при девойките. Освен това е световна вицешампионка до 10 години, световна ученическа шампионка до 17 години, световна шампионка по рапид до 13 години, европейска шампионка по рапид до 16 години.