66 бакалаври дипломира утре Химическият факултет на ПУ, 11 са отличниците, които ще бъдат приветствани от работодатели на церемонията по дипломирането си

 

„Броят на специалистите химици у нас застрашително намалява. В последните години отчитаме спад и на абсолвентите на Химическия факултет, но затова пък те са все по-ценени. Гордеем се с нашите възпитаници, които се ползват с доверието на работодателите”. Това заяви деканът на Химическия факултет на Пловдивския университет доц. Веселин Кметов.

На тържествена церемония утре дипломи ще получат 66 бакалаври и 41 магистри от факултета. Към абсолвентите бакалаври и магистри ще се обърнат и представители на бизнеса – „Биовет“ –  Пещера, и Лабораторен център по безопасност на храните „АЛИМЕНТИ“, които са сред потребителите на кадри.

Тази година сред бакалаврите се дипломират 11 отличници, от които единият завършва с пълно отличие. Галилеевата клетва, част от церемониите във висшите училища в Европа, ще бъде прочетена от първенецът на випуска Виктория Балчева, бакалавър по „Медицинска химия“.

При последното актуализиране на Списъка на професиите, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти на българския пазар на труда, бяха включени три нови групи – инженери в промишленото производство, инженер-химици и електроинженери.  Работодателите, които искат да наемат в България специалисти с тези професии от страни извън Европейския съюз, ще могат да го направят по облекчена процедура – без предварително проучване дали има безработни българи с подходяща квалификация за свободните позиции.