Културният дом в Стария град ухаеше на домашно приготвени вкусотии, децата събраха пари за барабани, кухня за скаутски лагер и обмяна на опит с Армения

Бебе на месец и половина влезе в редиците на „Хоменътмен”

DSCF2288

Три каузи на арменските скаути събраха десетки благодетели снощи в Културния дом в Стария град. В организацията членуват 30 деца и младежи с арменски фамилии между 7 и 18 години, които учат в различни пловдивски училища. Обединяват ги принципите, към които се придържат членовете на „Хоменътмен” – помагаме винаги и на всички, създаваме навици, за да се запазим като личности и да бъдем по-добри. С вечеринката снощи бе дадено начало на честванията за 100-годишнината от основаването на Арменската скаутска организация. Догодина се навършва един век от създаденото в Истанбул движение, което днес има 28 000 последователи на пет континента.

Пловдивските деца и младежи организираха скаутска вечеринка, за да съберат средства за закупуването на барабани, кухня за лагер на открито и за пътуване за обмяна на опит с техни връстници от Армения.

„Сто години след началото ние сме тук, готови да предадем щафетата”, каза ръководителят на скаутите Сузи Каприелян. Случайно или не точно на 16 декември преди 99 години е било свикано първото събрание на организационния комитет. В редиците на пловдивските скаути бе приета Зия. Въпреки че се е появила на бял свят само преди месец и половина, тя бе на вечеринката, но не получи лично връзката от униформата. Майката и бащата на бебето, които са дългогодишни скаути, благодариха за честта и приеха символа.

Културният дом снощи съвсем спокойно можеше да конкурира и най-реномираните ресторанти под тепетата. Родители на скаутите доказаха, че са ненадминати кулинари и подредиха по масите солени и сладки изкушения, направени по традиционни арменски рецепти, при това в домашни условия. Дегустацията започна, след като свещеник Храч Мурадян от храм „Сурп Кеворк” благослови присъстващите и всички заедно казаха „Отче наш”.

Проектите, за които се набираха средства, бяха официално представени от скаутите, като всеки от гостите гласува за предпочитания от него и го подкрепи с каквато сума може. В разгара на събитието стана ясно, че се появили дарители, така че и трите проекта ще бъдат реализирани.