Българските отбори спечелиха общо 8 медала на Младежката олимпиада по информатика в конкуренция с 64 участници от 13 държави

Българските отбори спечелиха общо 8 медала на Младежката олимпиада по информатика (JBOI) в конкуренция с 64 участници от 13 държави.

Първият ни отбор е и на първо място в отборното класиране по медали. В него злато взеха Симона Христова от Природоматематическата гимназия в Шумен и Андрей Стефанов от Първа частна математическа гимназия – София. Сребърни отличия спечелиха и деветокласниците Серкан Рашид и Иво Иванов от Шумен.

Във втория български отбор златен медал грабна Денислав Манев от Природо-математическата гимназия в Габрово. Осмокласниците Йордан Цоканов от СМГ „Паисий Хилендарски“ и Александър Пендов от МГ „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив спечелиха бронзови медали. Същото отличие спечели и Борис Ангелов от 9 клас на СМГ. припомняме, че през юни т.г. Алекс взе сребърен медал на Младежката балканска олимпиада по математика в Тирана.

Ръководителите и на двата отбора са Илиян Йорданов от Института по математика и информатика към БАН и Димитър Добрев от Шуменския университет.

Домакин на състезанието, което се проведе дистанционно, бе Република Северна Македония.