Спектакъл по преданието за змея и змеицата поставя режисьорът и преподавател в гимназията Зоя Капон

DSCF6475

Преданието за змея и змеицата е основа на спектакъла, който подготвят актьорите от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства по повод предстоящо турне във Франция. Бъдещите зрелостници, макар и във ваканция, усилено работят върху представлението, с което ще се представят пред френската публика и пред българската общност около Париж. Младите актьори ще играят самодивско хоро, ще свирят на тъпан и кавал. Включени са и доста елементи, характерни за кукления театър, обяснява постановчикът и преподавател по актьорско майсторство в гимназията Зоя Капон.

“Ще разкажем една история за това колко е крехък човешкия живот, за непрестанното лутане и търсенето на правия път. С малко думи, като залагаме на движенческия театър, на театъра на сенките и доста символи, които ще присъстват в представлението, основани на легендата за змея, която е характерна само за нашия фолклор”, пояснява Зоя Капон. Бъдещите зрелостници, които са участниците в представлението, също давали идеи.

По време на пътуването си в началото на септември, пловдивчани ще гостуват на българското училище в Париж. Посещението им е организирано с помощта на нашето посолство във Франция.

Поканата за турнето дошла от д-р Елена Радева – българка, която живее в градче на 60 километра от Париж, и в чиято къща ще бъдат настанени учениците. Преди няколко месеца Радева отвори галерия в Пловдив с идеята да представя наши творци зад граница и чужди автори – в града на тепетата.

DSCF6464