Представители от Аграрния университет взеха участие в конгреса ERACON, който се организира ежегодно от 2005 г. насам от Европейската асоциация на Еразъм+ координаторите (EAEC). Домакин на 17-я конгрес бе Икономическият университет – Варна, а събитието премина под патронажа на Европейския комисар за иновации, изследвания, образование и младеж д-р Мария Габриел. Тя се включи виртуално с пожелание към участниците да продължават да постигат отлични резултати и да реализират проекти, предоставящи все повече нови възможности за студенти и преподаватели.

За представителите на Аграрния университет – Пловдив изненадата дойде с обявяването на зам.-ректора доц. д-р Светла Янчева за Erasmus Academic Minister за 2021 г. Престижното отличие се връчва за минимум 5 години непрекъсната работа като Еразъм институционален координатор. След като благодари за наградата, тя подчерта, че програма „Еразъм+“ има решаваща роля в процеса на интернационализация на Аграрния университет.

„От стартирането на програмата за България той бе сред първите университети, получили Еразъм харта. Студентите и преподавателите проявяват огромен интерес към отделните ключови дейности. Всяка година участието се разширява, а дори и в условията на пандемия броят на входящи и изходящи мобилности остава устойчив, съчетавайки присъственото с хибридно обучение“, подчерта доц. Янчева.

Ректорът на Икономическия университет проф. д-р Евгени Станимиров постави въпроси, свързани със стратегията за развитие на младите хора, дигитализацията и използването на изкуствен интелект, както и осигуряването на равен достъп до образование.

Програмата на конгреса включваше презентации, дискусии, семинари. Ректорът на АУ проф. Христина Янчева проведе двустранни срещи с партньори от Университета в Алмерия, Испания, Sub’Biotech – Париж, Франция, с колеги от Литва, Румъния, Турция.