Тази година в изследването ще бъдат включени 207 училища от България

Математиката ще бъде основната оценявана област в Международното изследване PISA 2022, което ще се проведе през тази година. Това обяви по БНР Наталия Василева, главен експерт в Център за предучилищно и училищно образование. Допълнителна област, по която ще бъдат оценявани 15-годишните ученици, ще бъде т.нар. творческо мислене.

“PISA  няма за цел да преценява дали учениците от дадена държава се развиват по-добре творчески или не, те приемат, че творческото мислене е нещо повече от измислянето на произволни идеи. Приема се, че това е компетентност, която се основава на знания и на практика, която трябва да помага на хората, за да постигнат по-добри резултати, което ще рече, че всеки един човек е способен в по-голяма или по-малка степен на творческо мислене“, коментира Василева.

Тази година в изследването ще бъдат включени 207 училища от България.

Програмата е разработена от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) като периодично международно стандартизирано оценяване на 15-годишните ученици. Тя възниква в отговор на необходимостта от разработване на индикатори за сравняване на качеството на образованието в отделните държави. PISA се провежда през периоди от три години. Оценяването обхваща три познавателни области: четене, математика и природни науки. Във всеки етап акцентът се поставя върху една област, а другите две са представени по-общо.

В PISA 2012 за пръв път, наред с традиционното тестиране на хартиен носител, е въведено електронно-базирано оценяване, при което изпитните варианти са разработени и се администрират в електронен формат.

Какво оценява PISA?

PISA измерва компетентности, които се приемат като особено важни за самостоятелната обществена реализация и успешната адаптация на младия човек към променящата се реалност.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.