Поръчките през интернет са скочили със 143%, обясни Георги Бачев – управляващ директор за България на световна компания за онлайн продажби, на Дни на кариерата в панаира

Футболни анализатори, програмисти и софтуерни тестъри, както и инженерни кадри за проектиране на интегрални схема. Това са част от стажантските позиции и свободните работни места, които обявиха днес участниците в изложението „Дни на кариерата – ИТ, Комуникации и Аутсорсинг“ в Конгресния център на панаира.

„Като цяло е намаляло участието на фирми, търсещи служители или стажанти, въпреки че IT секторът не би трябвало пряко да е засегнат от пандемията заради възможността за дистанционна работа, но той търпи косвени щети заради намалелите поръчки от останалия бизнес. Реалната промяна на пазара още не сме я видели. В производствените предприятия и услугите тепърва ще се усети влиянието на корона кризата“, коментира Светлозар Петров от фирмата организатор – „Джоб Тайгър“.

В същото време обаче от международна компания за онлайн търговия, която участва на изложението, отчетоха невероятен бум на поръчките през интернет. Само за последните три-четири месеца те са скочили със 143%. Шерването на електронни магазини в социалните мрежи е нараснало със 185%. Търсенето на стоки за бита в мрежата се е повишило двойно.

„Трябва да отговорим на повишеното търсене. Набираме програмисти и софтуерни тестъри с опит, но може и младежи, които ние да дообучим. Нашата компания прави не само електронни магазини, но и доставя стоки за различни клиенти“, обясни управляващият директор за България Георги Бачев.

Международната компания „Футболен радар“ търси младежи за футболни анализатори. Работата е на смени и е подходяща и за студенти. Изискването е да владеят поне един чужд език и да имат познания в областта на най-популярния спорт.

„Компанията има офиси в Лондон и Ливърпул, сега разрастваме пловдивския. В месеците, когато не се играеха мачове и спряха първенствата, имахме известен застой, но успях да запазим персонала си. Преминахме предимно на работа от вкъщи“, обясни Таня Клисарска – офис мениджър на фирмата под тепетата.

Международна инженерна компания, която се занимава с проектиране на интегрални схеми и производство на микрочипове, предлага няколко стажантски програми за студенти по електроника, микроелектроника, физика, информатика.

Имаме офиси в САЩ, Германия, Сингапур, Индия. От началото на годината разширяваме и този в България. Въпреки пандемията, наемането на хора продължава, но работят от вкъщи. Стажантите са на половин работен ден за половин година, а тези, които проявят интерес и се стараят, могат да започнат и постоянна работа, обясняват от компанията.

Събитието се проведе при спазване на противоепидемичните мерки. Първите посетители споделиха, че очакват предложения за около 1000 лева стартова заплата, а програмисти с опит се надяваха поне на двойно по-висока.