Препоръката е всяко училище да продължи да използва облачната платформа, която вече е внедрило

GEG-Plovdiv или неформалната общност за взаимопомощ, е готова да окаже незабавна подкрепа на учителите за използване на облачна платформа. Това е първата официално призната от Google независима общност от преподаватели за технологична и методическа подкрепа в България. Групата е създадена от учители и за учители. Членовете й заедно търсят нови начини за организиране на учебния процес чрез технологиите и са готови да споделят опит и отговорят на нуждите на колегите и учениците в ситуацията на извънредно положение.

„Благодарим, че в лицето на GEG-Plovdiv открихте не само възможността за подкрепа в този момент на проверка, но и ни припознахте като общност, която е готова да даде експертно мнение и да зададе посока”, написа в профила си във фейсбук лидерът на Центъра за творческо обучение Александър Ангелов. По проект на Центъра и Община Пловдив 52 общински и 4 държавни и частни училища разполагат с облачна платформа, а 187 учители са сертифицирани.

Училища от областта, които използват облачната платформа на Google за образованието G suite, били разтревожени дали могат да продължат да я използват или е необходимо сега да се прехвърлят на другата, препоръчана от МОН. Отговорът на Регионалното управление на образованието е всяко училище да продължи да използва облачната платформа, която вече е внедрило. Припомняве, че вчера министърът на образованието Красимир Вълчев каза, че Пловдив се е оказал най-подготвен за предизвикателство да се обучава от разстояние.

В момента се използват 68 000 G suite акаунта в България.