Семинарът се проведе в новия STEM кабинет на ПГ по кожени изделия и текстил

3D принтерите могат да произвеждат предмети чрез компютърен дизайн или 3D сканиране, а някои от триизмерните софтуерни приложения за дизайн са достъпни безплатно. Кои са те и как могат да бъдат използвани за нуждите на практическото им обучение представиха пред ученици от ПГ по кожени изделия и текстил “Д-р Иван Богоров” експерти от бизнеса. Семинарът на тема “3D принтиране” се проведе в рамките на Националната програма “Бизнесът преподава” в новия STEM кабинет за десениране, оборудван с графични таблети, режещ плотер и  термо преса.

В ролята на обучители влязоха специалисти от софтуерно консултантска компания „ОРАК Инженеринг. Гимназистите от специалност „Компютърно проектиране и десениране на тъкани площни изделия“ се запознаха с видовете 3D принтери, основните им части и необходимия софтуер за сканиране, моделиране и принтиране. Бяха им представени различни приложения – в модата, архитектурата, медицината, автомобилната, обувна и кожена индустрия. Учениците имаха възможност сами да направят модели на фигури, цифри и предмети.

Учениците успяха да видят как работи 3D принтерът, докато разпечатва малко роботче. Накрая на семинара се проведе кратка викторина, в която знаещите получиха като награда изделия, изготвени на 3D принтер.

Паралелно със семинара, в галерията се проведе училищният кръг от Националното състезание за млади таланти в модата. Надпреварата протече в две категории: “Сръчни ръце” и “Художествена скица”, като комисията от преподаватели класира на първите места съответно Надя Георгиева от 10 б клас и Дияна Костадинова от 11 б клас.