Серия от образователни игри, уроци и забавления за деца и учители, посветени на опазването на чистота в града, започна да разпространява сред училищата от страната Сдружение БГ Бъди активен. Целта е децата да научат как и къде да изхвърлят отпадъците. Няколко наръчника ще отговарят на въпросите, свързани с почистване и разделното събиране и оползотворяване на отпадъци и ще ги насърчават да творят, давайки втори живот на опаковките.

Сборниците обхващат няколко учебни предмета, в които са адаптирани идеите за по-малко отпадъци – физическо възпитание и спорт, музика, изобразително изкуство и ръчен труд. Наръчникът за Игри #безотпадъци,  съдържа спортни игри за училищата, посветени на опазването на околната среда. Еко_Песнопойка включва 11 детски песнички, с различни автори на музика и текст, с фокус върху намаляване на отпадъците и тяхното разделно събиране и рециклиране. Книжката “_Място #БезОтпадъци” съдържа 10 странички с лесни и закачливи задачки и картинки за оцветяване, а наръчник “Уроци по преизползване” дава няколко урока за работилнички по преизползване на пластмаса, стъкло и хартия. Всички те учат децата колко е важно да пазим чисто, да събираме разделно отпадъците и да ги рециклираме, както и да работим заедно, за да направим нашите квартали по-красиви и по-приятни места.

Всички наръчници са изпратени до училища от цяла България, които са се включили в дейностите на сдружението през тази година, и са със свободен достъп и за всички останали учебни заведения на сайта на Място България

ТУК може да намерите наръчниците със свободен достъп: https://thespot.bgbeactive.org/category/resources/