Интерактивен урок „Как България променя света като член на  ЕС“ в Професионалната гимназия по машиностроене

16237942_721139644729314_1470758685_n

Отборът на еколозите се оказа абсолютен победител в играта „Промени света”, чиито основни участници бяха десетокласници от Професионалната гимназия по машиностроене. Еколозите постигнаха най-добър резултат, като основната теза, която защитаваха е отделянето на повече финанси за подобряване състоянието на околната среда.

Четири отбора – на политици, изследователи, еколози и учители, се включиха в интерактивния час под надслов „Как България променя света като член на  Европейския съюз“. Първоначално учениците четоха актуални новини, свързани с първата ваксина против малария и намаляване броя на новородените с ХИВ вируса. Десетокласниците търсеха позитивните послания и във вестника „World’s Best News Day“, разпечатан за анализ, след което се запознаха с програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 година.

„Целта е да запознаем младите хора с политиката за развитие на Европейския съюз, с целите на инициативата Европейска година за развитие 2015. Разгледахме и участието на                                   България”, обясни преподавателят по информационни технологии Виктория Митова.

И тъй като голяма част от учениците са пристрастени от компютърните игри, Митова и преподавателя Станислава Калоферова решили да заложат на тях по време на интерактивния урок. Десетокласниците с охота се включили в компютърната игра “Промени света“, която изисква постигането на пет глобални цели – ликвидиране на бедността, здраве, образование, устойчивост и околна среда.

Всеки отбор избирал своята кауза. Един ход се развивал в рамките на една игрова година. Играта протичала на ходове в равни фази, така че всеки отбор неизбежно поемал поредица от рискове за постигане на целите си.

16237419_721139444729334_1999370298_n

За догодина гимназията обмисля разкриването на дуална паралелка „Технология на машиностроенето”. Кадрите на училището били изключително търсени на пазара, затова план-приемът е обвързан с подкрепителни писма от фирми. Учениците, които изберат да се обучават по дуалната система, ще получават по 50 лева месечно.

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени.