„Госпожо, искаме да сме като вас”, казват учениците ми,  какво по-важно от това да са щастливи и удовлетворени”, категорична е 29-годишната Панка Вълева от СУ „Черноризец Храбър”,  отличена с грамота и парична премия

С връчване на почетни знаци и значки  започна честването на 24 май

„Езикът е живата верига между поколенията. Българският учител полага основите на човешкото знание и вярата в духовността. Честити букви! Те са нашите ангели хранители”, приветства присъстващите на церемонията по удостояването с почетни знаци, значки и грамоти учители и директори на детски и учебни заведения преподавателят от Хуманитарната гимназия Таня Петрова. По традиция рано тази сутрин в Актовата зала на училището, поставило началото на традицията да се отбелязва делото на Кирил и Методий, бяха раздадени отличията за заслуги за развитието на образованието в града.

Почетен знак на Пловдив получиха пет училища и детски градини по повод юбилеи.

„Признателност и огромно „благодаря” за това, което правите за децата на България. Затова, че не просто им давате знания, а ги учите на цивилизовано поведение и да не забравят, че са човеци. Пожелавам ви да имате ученици, които ви се доверяват и ви обичат!, каза председателят на Общинския съвет Савина Петкова, която връчи отличията. Едновековен юбилей празнува НУ “Христо Ботев”, което бе отличено по повод 100-годишнината си. Награда получи СУ “Св. Седмочисленици” за 25-годиншнината си, както и СУ “Симеон Велики”, което закръгля 50. Две детски градини бяха отличени с почетен знак – “Славей” стана на половин век, а ДГ “Мая” отбеляза 75 лета.

Комисия, начело със зам.-кмета по образование и иновации Стефан Стоянов, определи почетна значка да получат 15 директори учители със заслуги за развитие на образованието в града.

„Да си просветител е мисия, ежедневно призвание, но е и споделено щастие, духовност, светлина. Щастлива съм, че посветих 35 години на образованието. Ако днес трябва да направя избор, пак ще стана учител”, заяви при получаване на наградата директорът  на ОУ “Яне Сандански” Маргарита Бозова. Със значки бяха удостоени още Георги Стефанов – директор на ОУ “Душо Хаджидеков”, Любомира Христова – учител в ОУ “Антим I”, Велка Славова – учител в СУ “Патриарх Евтимий”, Валя Рашева – учител в ОУ”Яне Сандански”, Димитринка Кушлева – учител в ОУ “Кочо Честеменски”, Милена Маврова – учител в ОУ “Васил Петлешков”, Мария Стаматова – учител в ДГ “Мирослава”.

„Отличието е признание за мен, моите колеги и ученици. Благодаря на Община Пловдив и на РУО, че полагат усилия за възраждане авторитета на професионалното образование”, каза директорът на Професионалната гимназия по хранене и туризъм Марияна Маджирова, която също получи значка

Директорът на ДГ “Мир” Йорданка Начева благодари за шанса да бъде въведена Монтесори педагогиката в ръководената от нея детска градина, а Димитринка Симеонова – директор на ДГ “Дъга”, пожела на колегите си да съумяват да бъдат духовни просветители.

„Училището трябва да мотивира учениците си да се развиват и да работят заедно в екип”, каза при получаване на почетната значка Петя Динкова – учител в ОУ “Райна Княгиня” с 28-годишна практика.

Учителят от ОУ “Кочо Честеменски” Десислава Герчева цитира Радичков, за да обясни, че в този момент се чувства като „бучка захар в кофа вода”.

„Да гледаме на света през призмата на вдъхновението”, призова преподавателят по български език от ОУ “Стоян Михайловски” Горица Петрова, която също получи почетна значка.

Признание за труда си получи и Снежка Донева – учител в ЦПЛР-ОДК Пловдив, която каза: „Обичам работата си, обожавам децата и това е ключът към успеха”.

За поредна година общината обръща поглед и към младите учители, за да ги насърчи в избора им да влязат в детската градина или училище и да се развиват кариерно. Грамота и парична премия в размер на 300 лева имаше за 10 млади педагози.

Първа бе отличена Панка Вълева – учител по история в СУ “Черноризец Храбър”, която е сред седмината пловдивски педагози, сертифицирани за Гугъл обучители. Тя е само на 29, но успешно разработва уроци в „облачна класна стая”, в която всеки ученик има свой акаунт и получава индивидуални задачи.

„Учениците ми казват: „Госпожо, искаме да сме като вас” – какво по-важно от това да са щастливи и удовлетворени, идвайки в училище. Не отричам традиционното образование, но ако искаме да спечелим децата на 21 век, ние също трябва да се променяме. Светът отдавна работи с образователни онлайн платформи, ние дори закъсняваме. Няма нищо страшно в технологиите, просто трябва да имаш смелост да опиташ”, категорична е Вълева, която в момента преподава на ученици от 5 до 12 клас. Това, което й се иска да види като промяна в образователната система, е намаляване на административната тежест и бумащина за сметка на работата с децата.

Грамоти и парични премии получиха още Надежда Стаматова – учител в ДГ “Мирослава”, Атанаска Каракехайова – учител в ДГ “Велимира”, инж. Георги Трайков – учител в СУ “Хр.Г.Данов”, Илия Маринчешки – Професионална гимназия по електротехника и електроника, Иван Найденов – учител в СУ “Любен Каравелов”, Лилия Христозова – учител в ДГ “Мир”, Христина Санджъ – учител в ОУ “Яне Сандански”, Десислава Манева – учител в ОУ “Райна Княгиня” и Елисавета Игнатова – учител в СУ “Симон Боливар”.

Зам.-кметът Стефан Стоянов връчи грамоти на директорите на детските градини, въвели обучение по Монтесори – “Буратино”, “Велимира”, “Майчина грижа”, “Марица”, “Мир” и “Мирослава”.

“Благодаря на учителите и директорите за лидерството. Всяко движение напред ни сблъсква с трудности. Но днешният ден е доказателство, че всяка реформа има смисъл и ев п омощ на децата. Благодаря ви, че го правите”, обърна се към гилдията зам.-кметът Стоянов.