Целта на инициативата е да популяризира програмирането и да повиши мотивацията за изучаване на нови технологии

Приложение, което решава математически задачи с аритметични действия, бе представено на събитието CodeWeek в Професионалната гимназия по електроника и електротехника. Целта на инициативата е да популяризира програмирането, да насърчава цифровата грамотност и да повишава мотивацията за изучаване на нови технологии. Ученици от 9 до 12 клас представиха игри и приложения, интересни проекти, спечелили награди на престижни състезания, споделиха знания и опит, за да насърчат най-новото попълнение в училището – осмокласниците от специалност „Приложно програмиране“, и да ги вдъхновят да развиват уменията си.

Приложението за математически задачи е разработено от деветокласника Михаил Николов. Чрез него могат също  да се решават дори задачи за повдигане на степени и да се намира корен на квадратно уравнение. Христо Минчев от 10 б клас представи Forecast Finder – сайт с прогноза за времето за пет дни напред, като потребителите могат да получат информация и за текущата температура на въведен от тях град. За изработката на своя проект той е използвал Node.js,Ejs,html,css.

Въпреки че е едва от година в ПГЕЕ, Снежана Минчева от 9 б успяла да програмира забавен детски калкулатор, който да стимулира интереса на по-малките към пресмятането на елементарни задачи. 11-класникът Георги Шишков представи UI система с менюта, бутони, текстови полета, цветови теми, разработено на C# в стандартно .NET Console App.

Доста от участниците в инициативата представиха разработки на игри. MathTrix на Момчил Калестров е настолна игра, в която двамата участници се опитват да получат най-много точки чрез уравнения в клетките. Десетокласникът е заложил и опция за игра срещу процесора. В играта на Венцислав Марев (Unity, C#, UnityAssets) героят трябва да избяга от къща без да бъде хванат от злите сили. „Да избягаме от училище“ e нарекъл играта си Димитър Павлов, който решил да използва реални изображения от своето училище и да разработи забавен сюжет, в който ученик се е загубил и трябва да печели ключове и други аксесоари, за да се ориентира и да излезе. Зрелостникът Евгени Данаилов представи две игри – едната визуализира специфични физични и химични процеси на взаимодействие между вещества, а другата представя пространствени модели на виртуален свят.

Организаторите на събитието – преподавателите по програмиране и информационни технологии Марияна Христозкова и Здравка Георгиева, бяха впечатлени и от многото представени приложения. Тандемът Габриел Ликов и Георги Сотиров от 11 а демонстрираха как работи EduCale – приложение за администрация на учители, което представлява календар, в който да нанасят събитията си с верификация чрез ReCaptcha и телефонен номер. Интерактивният уебсайт на Николай Кръстев, Мартин Гугов и Момчил Парпулев предлага подробна информация за фитнес и упражнения, визуални демонстрации и подробни инструкции. Уеб приложение за ловни дружинки и приложение, улесняващо работата на реална библиотека чрез функционалности на библиотекар и читател, бяха сред другите любопитни разработки.