Целта на инициативата е да популяризира програмирането и да повиши мотивацията за изучаване на нови технологии

Приложение, което решава математически задачи с аритметични действия, бе представено на събитието CodeWeek в Професионалната гимназия по електроника и електротехника. Целта на инициативата е да популяризира програмирането, да насърчава цифровата грамотност и да повишава мотивацията за изучаване на нови технологии. Ученици от 9 до 12 клас представиха игри и приложения, интересни проекти, спечелили награди на престижни състезания, споделиха знания и опит, за да насърчат най-новото попълнение в училището – осмокласниците от специалност „Приложно програмиране“, и да ги вдъхновят да развиват уменията си.

Приложението за математически задачи е разработено от деветокласника Михаил Николов. Чрез него могат също  да се решават дори задачи за повдигане на степени и да се намира корен на квадратно уравнение. Христо Минчев от 10 б клас представи Forecast Finder – сайт с прогноза за времето за пет дни напред, като потребителите могат да получат информация и за текущата температура на въведен от тях град. За изработката на своя проект той е използвал Node.js,Ejs,html,css.

Въпреки че е едва от година в ПГЕЕ, Снежана Минчева от 9 б успяла да програмира забавен детски калкулатор, който да стимулира интереса на по-малките към пресмятането на елементарни задачи. 11-класникът Георги Шишков представи UI система с менюта, бутони, текстови полета, цветови теми, разработено на C# в стандартно .NET Console App.

Доста от участниците в инициативата представиха разработки на игри. MathTrix на Момчил Калестров е настолна игра, в която двамата участници се опитват да получат най-много точки чрез уравнения в клетките. Десетокласникът е заложил и опция за игра срещу процесора. В играта на Венцислав Марев (Unity, C#, UnityAssets) героят трябва да избяга от къща без да бъде хванат от злите сили. „Да избягаме от училище“ e нарекъл играта си Димитър Павлов, който решил да използва реални изображения от своето училище и да разработи забавен сюжет, в който ученик се е загубил и трябва да печели ключове и други аксесоари, за да се ориентира и да излезе. Зрелостникът Евгени Данаилов представи две игри – едната визуализира специфични физични и химични процеси на взаимодействие между вещества, а другата представя пространствени модели на виртуален свят.

Организаторите на събитието – преподавателите по програмиране и информационни технологии Марияна Христозкова и Здравка Георгиева, бяха впечатлени и от многото представени приложения. Тандемът Габриел Ликов и Георги Сотиров от 11 а демонстрираха как работи EduCale – приложение за администрация на учители, което представлява календар, в който да нанасят събитията си с верификация чрез ReCaptcha и телефонен номер. Интерактивният уебсайт на Николай Кръстев, Мартин Гугов и Момчил Парпулев предлага подробна информация за фитнес и упражнения, визуални демонстрации и подробни инструкции. Уеб приложение за ловни дружинки и приложение, улесняващо работата на реална библиотека чрез функционалности на библиотекар и читател, бяха сред другите любопитни разработки.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.