351 места остават незаети, показват резултатите от първото класиране за прием на ученици в първи клас на общинските училища

94,4% от кандидат-първолаците са приети по първо желание. Това са 3070 деца, показват резултатите от първото класиране за 2024/2025 учебна година. В него взеха участие 3222 кандидати (с 87 повече от 2023 г.), като родителите имаха възможност да изберат до 5 желания от 46-те общински училища в града. От обявените 3421 свободни места все още не са заети 351.

Записването е до 12 юни. В този срок родителите трябва да представят всички необходими документи за проверка. Не се изискват документи за удостоверяване на критериите за настоящ и постоянен адрес на децата, тъй като тя е автоматична. Не може да бъде направена автоматична проверка само на децата без ЕГН и на тези, които са използвали предходен адрес в района на училището, в което е и последният им адрес.

По-голямата част от родителите (65,6 % от класираните) са избрали училище, в района на което е адресната регистрация на детето, 9,2 %  – в което имат друго дете до 12-годишна възраст, а 25,2% са класирани в училище по избор, независимо от адресната регистрация.

Некласирани са 152 деца, за 107 от които родителите са избрали само едно единствено желание. Сред некласираните има 12 без адресна регистрация в град Пловдив. В списъка на класираните попадат 49 деца с адрес извън града.

До 13 юни ще бъдат обявени свободните места за второто класиране, което ще се проведе на 17 юни. В него ще вземат участие все още некласираните, децата, които не се запишат по някаква причина, а също и пропусналите първото класиране. Сроковете за подаване онлайн на заявления е 16 юни. За подаване на заявления за кандидатстване на хартиен носител срокът е 14 юни. Заявленията на неприетите се прехвърлят автоматично към второто класиране.

За осма поредна година приемът на ученици в първи клас в общинските училища е чрез централизирано електронно класиране.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.