Някои родители заложили само на едно училище, но остават извън списъците и кандидатстват наново

bigstock-pupils-raising-hand-during-geo-83001707

 94% от първокласниците са приети на първо желание, сочат данните от изнесеното днес електронно класиране. От тази година общината за първи път стартира централизирано класиране.  3149 деца са влязли по първо желание. В класирането взеха участие 3294 кандидат-първолаци, чиито родители имаха възможност да изберат до 5 желания от 45-те училища в града. От общия брой на обявените 3586 свободни места все още не са заети 437.

Заложих само на едно училище, защото живея на същата улица, но се оказа, че съм извън списъка, жалваха се родители, избрали ОУ „Кочо Честеменски“. Оказало се , че балът им е еднакъв с още няколко деца, но при случайния подбор отпаднали.

За класираните деца предстои записване в училищата до 8 юни, уточниха от общината. В този срок родителите трябва да представят всички необходими документи за проверка. Не се изискват документи за удостоверяване на критериите за настоящ адрес на децата, тъй като проверката е автоматична.

В срок до 12 юни ще бъдат обявени свободните места за следващото второ класиране, което ще се проведе на 20 юни. В него ще вземат участие както все още некласираните 145 деца и тези, които не се запишат по някаква причина от класираните, така и пропусналите първото класиране. Сроковете за подаване онлайн на заявления за участие в това класиране е 18 юни. За  подаване на заявления за кандидатстване на хартиен носител срокът е 15 юни.

Заявленията на некласираните деца се прехвърлят автоматично към второто класиране. Препоръчваме родителите да подадат нови заявления, съобразени със свободните места за новото класиране. За целта е необходимо да анулират първоначалните си заявления и да подадат нови, съветват от общината.

Повече информация може да бъде намерена на страницата на системата за прием на ученици в първи клас на адрес priem.plovdiv.bg.