“Пловдив е лидер във внедряването на облачни платформи в дистанционното обучение, създадени и разпространени са 84 електронни урока, имаме 21 паралелки по модела 1:1 и 170 сертифицирани от Гугъл учители”, отчете свършеното за година от новия си мандат зам.-кметът по образование Стефан Стоянов

700 000 лева от държавния бюджет за лаптопи

94% от пловдивските ученици над 5 клас имат активни профили в системите на G-Suit и Microsoft 365, които използват ежедневно в обучението си. 9000 са виртуалните класни стаи, а 38 училища разполагат с повече от една. 35 465 общо са акаунтите на учители и ученици.

Обобщението направи днес зам.-кметът по образование Стефан Стоянов на пресконференция, на която отчете свършеното за година от началото на новия си мандат и очерта насоките за следващия период.

Отчитайки динамиката при въвеждането на облачните технологии, той не без гордост заяви, че Пловдив е лидер във внедряването им за дистанционното обучение.

„Смисълът е през защитените акаунти ученици и учители да имат достъп до електронни ресурси. Имаме създадени и разпространени 84 електронни урока. През тази учебна година 21 паралелки в 9 училища работят по модела 1:1, т.е. без хартия, тъй като 90 на сто от учебното съдържание е качено в облака. Прилагането на технологиите трябва да е дозирано, а не самоцел, те не бива да изместват нормалния учебен процес, а да го направят по-интересен“, коментира Стоянов.

Пловдив вече има неформалната общност за взаимопомощ, готова да окаже незабавна подкрепа на учителите за използване на облачна платформа. GEG-Plovdiv е първата официално призната от Google независима общност от преподаватели за технологична и методическа подкрепа в България. Тя е създадена от учители и за учители. Членовете й заедно търсят нови начини за организиране на учебния процес чрез технологиите и са готови да споделят опит и отговорят на нуждите на колегите и учениците в ситуацията на извънредно положение. Както направиха по време на видеоконференцията си вчера и днес.

Гугъл сертифицираните учители са 170, като само тази година 60 са издържали успешно изпита.

Държавата отпуска за Пловдив 700 000 лева за осигуряване на устройства. Средствата няма да бъдат превеждани на общините, а ще отидат директно по бюджетите на училищата, каза още Стоянов. Парите ще се разпределят пропорционално според броя на учениците и преподавателите, след което училищата трябва да организират купуването на техниката – още в следващите седмици, по възможност до края на годината. Устройствата трябва да обезпечат в по-голяма степен обучение от разстояние в електронна среда, но най-вече ползване на електронни ресурси в училище.

Що се отнася до въвеждането на системата на Монтесори в детските и учебни заведения, зам.-кметът отчете, че към днешна дата по метода работят 2 ясли, 8 градини и 4 училища. Или общо 1400 деца. В бъдеще няма да се акцентира върху разширяването на мрежата, а вниманието ще е съсредоточено към допълнителната квалификация на педагозите, за да надграждат уменията си за работа. Обучените към момента са 200.

По отношение на професионалното образование 30 са компаниите от региона, с които гимназиите имат договори за практика и за провеждане на дуално обучение. По дуалната система през тази учебна година работят 33 паралелси в 9 професионални гимназии.

Продължава програмата за облагородяване на дворовете на училищата и детските градини. С отпуснатите от общината 400 000 лева са изградени 13 училищни спортни площадки. 28 детски градини са обновили дворовете си с проекти на обща стойност 200 000 лева.