3132 деца участваха в първото класиране за прием в общинските училища, свободните места за втория етап са 465

94,2% от кандидат-първолаците са приети по първо желание в общинските училища през 2022/2023 учебна година. Това показват резултатите от първото класиране, което се проведе днес. 94,2% от класираните (2955 деца) са приети по първо желание. В класирането взеха участие 3132 деца (с 50 повече от предходната година), като родителите имаха възможност да изберат до 5 желания от 46-те общински училища в града. От общия брой на обявените 3420 свободни места все още не са заети 465.

За класираните предстои записване в училищата до 9 юни, като родителите трябва да представят всички необходими документи за проверка. Не се изискват документи за удостоверяване на критериите за настоящ и постоянен адрес на децата, тъй като проверката е автоматична.

Анализите на резултатите от първото класиране показват, че в над 63% от училищата са приети всички деца, пожелали прием, независимо от точките, които са събрали. По-голямата част от родителите (69,9 % от класираните) са избрали училище, в района на което е адресната регистрация на детето, 4% са предпочели училището, в което имат друго дете до 12-годишна възраст, и над 26 на сто са класирани в училище по избор, независимо от адресната регистрация.

Некласирани са 177, за 141 от които родителите са избрали само едно единствено желание. При по-голяма част от неприетите (157 от всички 177) желанието не е училището в района, на което е регистрирано детето. Сред некласираните 177 деца има 17, които нямат адресна регистрация в Пловдив, въпреки че има класирани 50 деца с адрес извън града.

В срок до 10 юни ще бъдат обявени свободните места за следващото второ класиране, което ще се проведе на 17 юни. В него ще вземат участие некласираните, тези, които не се запишат, както и пропусналите първото класиране. Сроковете за подаване онлайн на заявления за участие в това класиране е 15 юни 2022. За кандидатстване на хартиен носител срокът е 14 юни.

Заявленията на некласираните деца се прехвърлят автоматично към второто класиране. Препоръката към родителите е да подадат нови, съобразени със свободните места, като анулират първоначалните и подадат нови.

За шеста поредна година в Пловдив приемът на ученици в първи клас в общинските училища е чрез централизирано електронно класиране.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.