Някогашната Втора мъжка гимназия „Георги Димитров“ чества 85-ия си рожден ден с тържествен концерт, изложба и среща на поколенията. На сцената се качи и народният певец Николай Славеев, чиято дъщеря е 10-класничка в училището

Пристъпя бавно и внимателно, очите й се насълзяват, а усмивката грейва на лицето й, щом се озовава в централното училищно фоайе. Въпреки своите 94 години, Дафина Градинарска е категорична, че няма как да пропусне празника на училището, което някога е ръководила. Затова благодари за поканата на настоящия директор на СУ “Св. Климент Охридски” Здравко Димитров да дойде на срещата на поколенията по повод 85 години от основаването. Другарката Градинарска, както някои стари нейни колеги по навик я наричат, е била начело на училището през 80-те години и е преподавала руски език. Тя присъства на тържествения водосвет, наред с настоящи и бивши учители, с които се върнаха в годините назад, за да разкажат спомени за някогашната Втора мъжка гимназия „Георги Димитров“.

През есента на 1950 г. тя е преименувана на Шесто смесено средно училище „Георги Димитров“, после става ЕСПУ, а от 1991 г. с Решение на Общинския съвет в Пловдив носи името на Климент Охридски.

„Училището има изградена традиция в профилираното обучение по природни науки – биология и химия. Не може да не отбележим, че голяма част от специалистите в тази област са обучавани тук“, каза директорът Здравко Димитров.

По повод годишнината изложба „Децата на Климент рисуват“ бе подредена в централното фоайе на НБ „Иван Вазов“. Тя включва 130 рисунки на ученици от 1 до 9 клас с преподавател Даниела Русева, която е дългогодишен учител по изобразително изкуство в училището и утвърден художник.

На концерта във Военния клуб се изявиха талантите на училището, а голяма изненада дойде от народния певец Николай Славеев. Той се качи на сцената, за да поздрави учители и ученици с няколко от най-популярните си песни, пожелавайки им да пазят традициите и да бъдат успешни. Дъщеря му Никол е 10-класничка в паралелка по природни науки.