2603 учители се включиха в националното допитване на синдикат „Образование“ на КТ „Подкрепа“

91% са на мнение, че народните представители не са наясно с приоритетите в образованието, защото нямат педагогическа експертиза. Това показват резултатите от национално допитване за участието на учителите във формирането на политики, проведено от синдикат „Образование“ на КТ „Подкрепа, в което са взели участие 2603 учители и заинтересовани страни.

На въпрос смятате ли, че е нормално учителите да бъдат ограничавани да участват във формирането на образователни и национални политики, 86,1 % от анкетираните отговарят отрицателно и определят невъзможността като дискриминация.

Участниците в проучването са направили важно приоритизиране, като на първо място са поставили необходимостта от прекатегоризиране на учителския труд от трета към втора категория. На второ е поставено повишаване на качеството в образователната система. Следва увеличение на работната заплата на учители и служители, която в момента е почти равна на средната за страната.

Натискът към учителя и агресията в образователните институции е следващият по важност проблем, затова и участниците в допитването поставят борбата с насилието между ученици и отношението на семействата към преподавателите като четвърти приоритет.

Участниците са визирали и други важни дефицити на системата, като привличане и задържане на млади учители; финансиране с поне 6% от БВП; премахване на обществените съвети като нискоефективни и блокиращи работата на директори и учители; борба срещу професионалния стрес; активизиране на наставничество и менторство; участие на учителите в конкурси за директори.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.