640-420-nagrazhdavat-najdobrite-uchastnici-v-uchenicheskata-kampaniia-gramotni-li-sme

384 младежи от Пловдивска област са подали заявление за поправителния държавен зрелостен изпит по български език и литература. На 17 юли изтече крайният срок за подаване на заявления за допускане до септемврийската сесия на матурата. Двойките от редовната сесия през май бяха 634 по всички предмети.  167 зрелостници бяха скъсани и на двете матури.

На втори задължителен държавен зрелостен изпит по избор да се явят са пожелали 484 младежи. В това число влизат зрелостници, които не са успели да положат успешно изпитите си през май, както и през минали години.

И на тази сесия биология и здравно образование е най-желаният предмет за втори зрелостен изпит. За него кандидатстват 203 зрелостници. География и икономика са избрали 184, а изпит по философия – 34 младежи. 46 ще се явяват на английски език. Следват история и цивилизация – 11, математика – 4. Заради един кандидат ще бъдат организирани изпити по физика и химия.

38 зрелостници са поискали изпитът по професия да им се зачете като втора задължителна матура.

Държавният зрелостен изпит по български език ще се проведе на 28 август, а вторият задължителен  – на 29 август. Учениците ще бъдат разпределени в три центъра в Пловдив, Асеновград и Карлово. Училищата, където ще се явяват, предстои да бъдат уточнени.

Форматът остава същия като през май. Към момента няма решение по предложението за сливане на първи и втори модул, което беше изпратено до МОН от Регионалното управление на образованието.