300 хлапета от „Източен” ще ходят на опера, куклен театър и цирк с родителите си по проект за подкрепа на предучилищното образование

20 часа месечно по български подпомагат езиковата подготовка, купуват 50 таблета

DSCF9148

90 на сто от ромчетата, които постъпват за първи път в детска градина, не могат да кажат дори името си. 3-4-годишните са с изключително ниска познавателна и говорна активност.  Това стана ясно при представянето на проекта „Растем заедно“, който се реализира в район „Източен“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Той е на стойност 467 173 лева и чрез него в образователната система ще се интегрират 300 деца между 3 и 5 години от квартала. Те ще имат допълнително 20 часа български език, но под формата на игра в специално отредени в забавачките библиотечни кътове. По проекта ще бъдат купени интерактивни дъски и 50 таблета. Дейностите по него ще се реализират в шест детски градини в „Източен“ – ”Лилия”, ”Наталия”, „Родина”, „Биляна”, „Маргаритка” и ”Щастливо детство”.

Малчуганите ще имат организирани посещения на опера, мюзикъл, куклен театър и цирк. Безплатно в културните мероприятия ще се включват и техните родители. За целта ще бъде организиран специален транспорт.

presk_iztochen

„Повечето от тях никога не са напускали махалата. А сега ще имат шанса да отидат в най-хубавите зали на Пловдив, където да усетят магията на сцената и на класическото изкуство, да го съпреживеят с родителите си, а на следващия ден да го обсъдят с учителите, да рисуват и да разказват истории по преживяно. Това е начин за овладяване на умения за общуване и изграждане на навици за култура на поведението”, обясни идеята Стефка Симеонова, ръководител на проекта и добави, че преди да отидат на опера, например, децата ще бъдат запознати с либретото, за да знаят какво гледат.

Със средствата по проекта предстои също обновяването на материалната база, оформяне на библиотеки за деца и родители, закупуване на художествена литература. Педагози по музика, изобразително изкуство и театър ще развиват индивидуалните заложби на децата, които ще представят талантите си на специално организирани празници.

Медиатори ще запознават родителите с дейностите по проекта, тъй като много от тях също имали проблеми с езика. Ниската образованост е един от основните проблеми в квартала, а това рефлектирало и върху социалното включване.

„Пловдив се слави като мултиетнически град, затова много ми се иска в края на проекта да видим и едни родители, които са убедени, че техните деца трябва да продължат образованието си поне до 8-10 клас. А децата, дай боже, да декламират „Опълченците на Шипка”“, заяви кметът Иван Тотев и пожела успех на екипа.

presk_iztochen_4