Надежда Ангелова - маркетинг мениджър в Job Tiger (вляво), и Христина Тошкова от "Нестле" презентираха 13-тото издание на "Национални дни на кариерата".
Надежда Ангелова - маркетинг мениджър в Job Tiger (вляво), и Христина Тошкова от "Нестле" презентираха 13-тото издание на "Национални дни на кариерата".
Надежда Ангелова – маркетинг мениджър в Job Tiger (вляво), и Христина Тошкова от “Нестле” презентираха 13-тото издание на “Национални дни на кариерата”

 

54 компании ще се представят на 13-тото пловдивско издание на форума „Национални дни на кариерата”  на 4 април в Международния панаир. Организатори са JobTiger. Фирми от IT индустрията, комуникациите, автомобилостроенето, търговия и транспорт, както и банки, ще презентират възможностите за стажове и работа. Досегашните издания са били посетени от над 206 000 души, 35 000 от тях са получили стаж или са започнали работа.

Разговор на Деляна Лукова с Надежда Ангелова – маркетинг мениджър в JobTiger

– JobTiger е първият кариерен сайт у нас, който е създаден преди 16 години. Имате и HR агенция. Като че профилът на професиите се промени в последно време, а младите хора дори не подозират за съществуването на някои специалности.

-Развитието на технологиите предполага развитие и на самите професии във всеки бранш. В момента младите хора могат да упражняват съвсем непознати професии или да комбинират няколко. НR специалистите, например, се грижат за наемането на служители, обучението им и наблюдават как изпълняват задачите си. Това е комбинация от няколко длъжности и изисква куп умения – да си добър психолог, да умееш да общуваш и да водиш интервю, IT и финансови компетентности, дигитален маркетинг. Минава се даже през счетоводство. Именно затова провеждаме поредица кариерни обучения. Такива провеждаме днес и утре в Пловдивския, Техническия и Университета по хранителни технологии. Представител на отдел „Човешки ресурси” на „Нестле” дава начални познания за това как се оставя дигитален отпечатък, как се работи с LinkedIn – социалната мрежа за професионалисти от различни сфери. Темата “Дигитален отпечатък” запознава младите хора как да управляват присъствието си в мрежата – независимо дали имат профил в професионален или в сайт за забавления. Различните комбинации могат да имат голяма полза при реализацията на младия човек. Целта е да използва съвременните технологии, за да има изпреварващ поглед към пазара на труда. Защото и търсенето на работа е работа.

-Има ли работодатели, които преглеждат социалните мрежи, за да се ориентират къде кандидатът да заема дадена позиция има регистриран профил?

-Да. Затова целта на обученията, които организираме, е да научим младите хора как да управляват профила си във Фейсбук, който е по-скоро за забавление, но няма гаранция, че няма да бъде видян от потенциалния работодател. Не е без значение каква информация даваш за себе си в професионалните мрежи. Като че има тенденция хората да се хвалят в профилите си повече, отколкото са реално постиженията им. Представят себе си с думи и фрази, които не съответстват на уменията им. Нашата цел е да ги подкрепим – хем да са искрени, хем да представят адекватно уменията си. Професионалните мрежи предлагат не само поддръжка на профил, но и много групи, в които хората могат да участват, да получават информация, да се включват в решаването на казуси. Всичко това разширява уменията им за търсене на работа.

-Научиха ли се да пишат адекватно CV? Отчучиха ли се да прилагат снимки от плажа?

-Със сигурност отговорът не е категорично „да” или категорично „не”. Интересното е, че в последните години, освен традиционните бланки за автобиографии, които досега искахме много хората да спазват, някои работодатели, в това число и Job Tiger, изповядват по-голяма свобода в писане на документи за работа, повече креативност, повече личен почерк. Самата автобиография вече може да е съвсем разчупена – да е направена като картинка, като презентация, да включва различни средства така, че когато работодател отвори даден документ, да може с един поглед да разбере уменията, нагласите и личните качества на кандидата. Така младите хора не само показват инвидивуалността си, но свикват да мислят извън рамката. Това не означава, че съвсем отхвърляме традиционните бланки. Добре е да познават всичко.

-Би ли приел един работодател видеовизитка, които са изключително актуални за презентации на компании, например?

-Със сигурност, особено ако е изпратена и поднесена по адекватен начин. Това важи най-вече за хора, които се занимават с изкуства, с графичен или уеб дизайн, архитектура. Те могат да разработят и онлайн портфолио, което да предоставят на работодателя към автобиографията. Все повече работодателите обръщат внимание към активните млади хора, които се интересуват , а не питат само, когато има обявена свободна позиция.